Nieuws

Vier uitdagingen voor de moderne CIO: grip op kosten

 

De digitale transformatie is voor veel organisaties in volle gang. Het is belangrijker dan ooit om snel te reageren op klantwensen en nieuwe marktkansen. Technologische ontwikkelingen maken het ook makkelijker snel nieuwe services en applicaties te introduceren. In dit proces speelt de CIO een sleutelrol. Het is echter niet eenvoudig om het hoofd koel te houden in een situatie waarin er van alle kanten aan je getrokken wordt. Hij of zij moet op meerdere borden tegelijk schaken: de kosten in de gaten houden en grip op de IT-omgeving houden, terwijl medewerkers en klanten alleen maar vooruit willen. Tijd om de grootste uitdagingen voor de CIO op een rij te zetten: Cost, Control, Speed en Competitiveness.

Creëer je eigen innovatiebudget als CIO

Medewerkers willen snel kunnen schakelen om klanten precies te bieden wat ze willen, op het moment dat ze dat willen. Technologisch zijn daarbij nauwelijks beperkingen meer. Deze situatie brengt de CIO in een spagaat tussen de noodzaak om de time-to-market te verkorten en te innoveren én het bewaken van de kosten. Toch zijn deze doelen niet zo tegenstrijdig als ze op het eerste oog lijken. Door de huidige IT-omgeving efficiënter in te richten en te beheren, is het zeker mogelijk om de noodzakelijke veranderingen te financieren, en zelfs meer dan dat.

Organisaties versterken hun concurrentiepositie door sneller nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die maximaal aansluiten bij de behoeften van klanten. Data-analyses maken inmiddels goed inzichtelijk wat klanten willen. Door deze informatie slim te vertalen naar services kan de Chief Information Officer uitgroeien tot een Chief Innovation Officer. Voor IT is immers meer winst te behalen met de effectieve ondersteuning van de business dan puur in te zetten op kostenverlaging. Toch hoeven deze doelen elkaar niet te bijten. Mits de CIO erin slaagt om de IT-infrastructuur efficiënt en flexibel in te richten.

Maximale grip op kosten

De dynamiek van de huidige digitale wereld vraagt maximale grip op de infrastructuur in combinatie met het vermogen om snel te veranderen. Een infrastructure for change is daarbij onmisbaar. Hiermee waarborgt de CIO optimale operationele efficiency. Slim en kosteneffectief beheer van de IT-infrastructuur vereist grip op de complete, vaak hybride cloud-omgeving, inclusief omgevingen van verschillende cloud-providers. Zo’n cross-cloud architectuur biedt de CIO de kans om private en public cloud resources te combineren en centraal te beheren. Met maximale grip op kosten, beheersbaarheid en veiligheid.

Tel uit je winst

Extra voordeel is dat altijd exact duidelijk is waar de kosten zitten. Centraal beheer biedt voortdurend inzicht in waar workloads staan en tegen welke kosten. Deze informatie is de basis voor strategische en financiële keuzes en biedt handvatten om te bepalen wat de beste locatie voor specifieke workloads is. Moet je applicaties on-premises draaien of verplaatsen van een private naar public cloud? In veel gevallen biedt een cross-cloud aanpak meer flexibiliteit tegen lagere kosten. Vaste kosten voor het opzetten en beheren van een eigen omgeving raken uit beeld en worden vervangen door pay-per-hour modellen. Meer inzicht in de eigen omgeving en verbruiksgegevens biedt ruimte voor optimalisatie. Wat bijvoorbeeld als voor een business process meerdere eigen applicaties nodig zijn, terwijl de markt een SaaS-applicatie uit de cloud biedt met alle relevante functionaliteit? Tel uit je winst. Zo’n keuze levert meteen kostenvoordelen op: minder hardware en beheer. En minder risico op shadow IT.

Hogere marges

Operational excellence kan dus flinke besparingen opleveren, maar is geen doel op zich. Het hoofddoel is snel en adequaat reageren op de businessbehoeften, en in het verlengde daarvan op de snel veranderende klantenwensen. Op die manier telt de winst op. Minder IT-kosten en tegelijkertijd hogere marges, omdat de ontwikkelde diensten en applicaties maximaal aansluiten op de klantwensen. Zo creëert IT haar eigen innovatiebudget!

Meer weten over hoe cross-cloud technologie bijdraagt aan het verminderen van kosten? Bekijk dan deze video waarin Richard Munro, CTO EMEA bij VMware Cloud Services, ingaat op de impact van public cloud-integratie op de organisatie van de toekomst.

Lees meer over de uitdagingen voor de moderne CIO op het gebied van Control, Speed en Competitiveness.