Nieuws

Vier uitdagingen voor de moderne CIO: competitiveness

 

De digitale transformatie is voor veel organisaties in volle gang. Het is belangrijker dan ooit om snel te reageren op klantwensen en nieuwe marktkansen. Technologische ontwikkelingen maken het ook makkelijker snel nieuwe services en applicaties te introduceren. In dit proces speelt de CIO een sleutelrol. Het is echter niet eenvoudig om het hoofd koel te houden in een situatie waarin er van alle kanten aan je getrokken wordt. Hij of zij moet op meerdere borden tegelijk schaken: de kosten in de gaten houden en grip op de IT-omgeving houden, terwijl medewerkers en klanten alleen maar vooruit willen. Tijd om de grootste uitdagingen voor de CIO op een rij te zetten: Cost, Control, Speed en Competitiveness.

Een voorsprong op de concurrentie

Organisaties moeten continu vooruitkijken. Wat willen klanten en hoe kunnen we hen dat bieden met de beste service? Alleen als dat proces klopt, lukt het om de concurrentie voor te blijven. Zeker nu op het vlak van technologie een level playing field is ontstaan. Daarbij is het voor bestaande bedrijven vaak nog iets lastiger om competitief te zijn. Zij hebben vaak letterlijk een legacy. Startups hebben dat niet en kunnen sneller anticiperen op nieuwe kansen. In dit speelveld zit de CIO op het eerste oog in een lastig parket. Hij of zij moet niet alleen de IT-omgeving continu optimaliseren, maar ook zorgen dat de business innoveert en winstgevend kan draaien. Dan is er voldoende concurrentiekracht om te overleven. Voor de CIO betekent dat concreet: zoveel mogelijk flexibiliteit en slagkracht bieden tegen zo laag mogelijk kosten. Is dat een mission impossible?

Operational excellence

Dat valt gelukkig mee. Het is de uitdaging om klanten sneller en beter te bedienen en hierdoor een sterke marktpositie en meer omzet te realiseren. Allereerst moeten dan de processen goed lopen. Als het lukt om de business zo efficiënt mogelijk te runnen, kan iedereen zich focussen op de ontwikkeling en levering van de diensten die klanten eisen. Deze operational excellence waarborgt dat een organisatie efficiënt omgaat met de beschikbare resources en steeds de juiste keuzes kan maken.

Grip op de cloud

Vertaald naar de cloud helpt een cross-cloud architectuur de CIO om grip op de complete cloudomgeving – private, public of hybride – te houden. Op basis van centraal beheer en overzicht is het mogelijk om in elke situatie de juiste keuze te maken voor de efficiënte ontwikkeling en ondersteuning van services en applicaties. Naast flexibiliteit biedt deze open cloud-aanpak ook kansen om kosten terug te dringen. Een compleet beeld van de workloads en de bijbehorende kosten, ondersteunt slimme keuzes over de ideale locatie voor workloads. Zo draagt de CIO direct bij aan lagere kosten, terwijl de business kan rekenen op de beste ondersteuning.

Tijd is geld

Een flexibele en stabiele cloud-omgeving is het fundament om snel applicaties en diensten te ontwikkelen die klanten willen. Alleen zij brengen uiteindelijk de omzet binnen. Zeker nu er veel klant- en marktdata beschikbaar is, kan de business sneller anticiperen op de precieze behoeften van de klanten. Mits de time-to-market voor deze applicaties minimaal is, want concurrenten beschikken in veel gevallen ook over deze data. Tijd is in dit proces dus letterlijk geld. Technologische ontwikkelingen rond cloud-native en containerized applicaties helpen de CIO bij het verkorten van de applicatie-lifecycle. Veelzijdige combinaties van micro-elementen binnen applicatie-containers zorgen dat nieuwe applicaties of aanpassingen veel sneller mogelijk zijn. Deze dynamiek stelt echter wel andere eisen aan de IT-infrastructuur. Deze moet flexibel genoeg zijn om adequaat te reageren op nieuwe business wensen. Concreet moeten binnen zo’n infrastructure for change alle resources op afroep beschikbaar zijn en eenvoudig op en af te schalen. Dan biedt de CIO het ideale platform voor continuous integration en continuous delivery. En blijft het mogelijk om het beheer goed onder controle te houden.

Innovatieve mindset

Het is duidelijk dat er veel op de CIO afkomt en dat de verwachtingen vanuit de business hooggespannen zijn. En gelukkig maar. Alleen op de IT-omgeving passen is echt een gepasseerd station. Met een flexibele en goed beheersbare infrastructuur en een innovatieve mindset, kan de IT-afdeling een concrete bijdrage leveren aan de concurrentiekracht en winstgevendheid van een organisatie. Dat is de basis voor een blijvende voorsprong op de concurrentie.

Meer weten over cross-cloud technologie en hoe het uw organisatie helpt competitief te blijven? Bekijk dan deze video waarin Richard Munro, CTO EMEA bij VMware Cloud Services, ingaat op het moderniseren van de IT-infrastructuur met behulp van cross-cloud technologie.

Lees meer over de uitdagingen voor de moderne CIO op het gebied van Costs, Control en Speed.