Nieuws

Vier uitdagingen voor de moderne CIO: controle over IT

 

De digitale transformatie is voor veel organisaties in volle gang. Het is belangrijker dan ooit om snel te reageren op klantwensen en nieuwe marktkansen. Technologische ontwikkelingen maken het ook makkelijker snel nieuwe services en applicaties te introduceren. In dit proces speelt de CIO een sleutelrol. Het is echter niet eenvoudig om het hoofd koel te houden in een situatie waarin er van alle kanten aan je getrokken wordt. Hij of zij moet op meerdere borden tegelijk schaken: de kosten in de gaten houden en grip op de IT-omgeving houden, terwijl medewerkers en klanten alleen maar vooruit willen. Tijd om de grootste uitdagingen voor de CIO op een rij te zetten: Cost, Control, Speed en Competitiveness.

Grip houden in een dynamische wereld

De IT-afdeling had lange tijd het alleenrecht op technologie. Inmiddels zijn de rollen omgekeerd. Ook de business weet nu heel goed wat er op IT-vlak beschikbaar is. Mede door de consumerization of IT weten medewerkers heel goed de koppeling tussen technologie en hun behoeften – en die van klanten – te maken. Ze willen on demand toegang tot de applicaties die hun werk eenvoudiger maken en de productiviteit en kwaliteit van hun output verbeteren. Deze decentralisatie van IT, werd eerst nog afgedaan als Shadow IT, maar bij steeds meer organisaties is dit al Mainstream IT. Toch is de CIO nog wel verantwoordelijk voor de controle en beheersbaarheid op de IT-omgeving. Daar komt bij dat IT niet alleen meer ondersteunt, maar moet bijdragen aan de – dynamische – business doelstellingen.

Infrastructure for change

Wat eerst een volledig beheerste omgeving – on-premises of in een private cloud – was, is nu vaak een hybrid cloud. In veel gevallen met een potpourri aan services van diverse leveranciers, die ook nog continu wijzigt. De business is dus in de lead en IT wordt geacht de gewenste resources op afroep te bieden. Natuurlijk wel met behoud van grip op kosten, beheersbaarheid, veiligheid en compliance. Dat stelt hoge eisen aan de IT-infrastructuur, die flexibeler en schaalbaarder dan ooit moet zijn: een infrastructure for change. Een omgeving die alle soorten applicaties, van mainframe-toepassingen en client/server tot mobiele en containerized applicaties, optimaal ondersteunt en continu aan te passen en uit te breiden is.

Zelfsturend datacenter

De datacenters waar dit alles gebeurt, worden steeds intelligenter. Slimmer beheer betekent dat het managen van de verschillende platformen binnen het datacenter zelf gebeurt en grotendeels automatisch op basis van policies. Het concept is op zich eenvoudig. Een applicatie landt in het datacenter en neemt direct allerlei karakteristieken mee. Betreft het bijvoorbeeld een applicatie voor de webshop, moet een app always-on zijn of moet data, vanwege lokale regelgeving, in de regio blijven? Een slim datacenter pakt de benodigde actie vervolgens zelf op en wijst bijvoorbeeld automatisch relevante resources voor Compute, Network of Storage toe. Bovendien wordt data automatisch in de juiste cloud-omgeving ondergebracht, public of juist private. Kortom, het datacenter is zelfsturend en in staat ‘zelfstandig’ relevante conclusies te trekken.

Inzicht én controle

De controle van zo’n dynamische omgeving vereist wel intelligent, transparant en centraal management over alle actieve cloud-omgevingen. Cross-cloud technologie geeft u als CIO het vermogen om private en public cloud-resources te combineren en centraal te beheren via een single pane of glass. Door – met de business – slimme policy te ontwikkelen nemen zowel inzicht als controle toe. Alles is aantoonbaar vastgelegd en toetsbaar. Op die manier verbetert de veiligheid en voldoet de omgeving aan de geldende regelgeving. Maar belangrijker is dat de business kan rekenen op de flexibiliteit die nodig is om tegemoet te komen aan business doelstellingen en klantwensen.

Meer weten over cross-cloud technologie en hoe het uw organisatie helpt controle te houden over de IT? Bekijk dan deze video waarin Richard Munro, CTO EMEA bij VMware Cloud Services, ingaat op de impact van public cloud-integratie op de organisatie van de toekomst.

Lees meer over de uitdagingen voor de moderne CIO op het gebied van Costs, Speed en Competitiveness.