Nieuws

Wat zijn de voordelen van Platform as a Service?

Platform as a Service (PaaS) is in opkomst en heeft een sterke invloed op de manier waarop zakelijke applicaties worden ontwikkeld en gebruikt. Wat betekent dit voor ontwikkelaars bij bedrijven? Hieronder enkele antwoorden op veelgestelde vragen rond dit onderwerp.

Cloud zorgt voor een fundamentele verandering in de IT-architectuur – welke veranderingen vinden plaats binnen de applicatielaag?

Het is zeer belangrijk om te realiseren dat applicaties vandaag de dag ontzettend verschillen van de software die vijf jaar geleden werd ontwikkeld. Moderne applicaties ondergaan drastische transformaties gebaseerd op de eisen die aan ze worden gesteld. Zo zijn ze meestal mobiel, sociaal en Software as a Service-gebaseerd, ontwikkeld in Spring of Ruby on Rails en andere lichtgewicht applicatieontwikkel-frameworks.

Bovendien stellen ze gebruikers in staat specifieke dingen te doen. Moderne applicaties zijn ook schaalbaar zodat ze kunnen meegroeien met een stijgende vraag en dienen enorme hoeveelheden aan real-time data te kunnen verwerken.

Wat is de rol van VMware binnen dit alles?

Virtualisatie heeft gezorgd voor een belangrijke verschuiving in de infrastructuur. Vandaag de dag draait meer dan de helft van de workloads op een virtuele infrastructuur en traditionele applicatieplatforms zijn niet gebouwd voor deze omgeving. Onze klanten zoeken naar een nieuwe aanpak met betrekking tot de applicatie-infrastructuur. Een die is geoptimaliseerd voor de cloud en die de behoeftes van moderne applicaties ondersteunt. Wij bieden ontwikkelaars de tools om applicaties te bouwen die zijn geoptimaliseerd voor het cloud-tijdperk.

Wat is Platform as a Service, en wat zijn de gevolgen voor bedrijven?

PaaS is een vereenvoudigde benadering van de applicatie-infrastructuur, die het mogelijk maakt dat de infrastructuur als dienst kan worden geleverd. Voor ontwikkelaars zorgt PaaS voor minder complexe middleware en infrastructuur, waardoor ze sneller code kunnen schrijven, gebruikmakend van de frameworks en diensten die ze nodig hebben. In plaats van dat ze tijd kwijt zijn aan het configureren en implementeren van de onderliggende infrastructuur. Voor IT-ers betekent PaaS een verlaging van de operationele kosten die normaliter zijn geassocieerd met beheren en schalen van de applicatie-architectuur. Dankzij PaaS kunnen ontwikkelaars binnen enkele minuten starten aan een project en dit binnen enkele dagen afronden, in plaats van weken of maanden. Organisaties zijn ook in staat nieuwe applicaties sneller en efficiënter te ontwikkelen dan voorheen, waardoor ze concurrentievoordeel kunnen halen, nieuwe markten kunnen betreden en klantenservice kunnen verbeteren. Het biedt enorme zakelijke voordelen.

Hoe past Cloud Foundry in dit alles?

Cloud Foundry is de eerste open PaaS en werd door VMware in april 2011 geïntroduceerd. Het is een open source-project dat ook beschikbaar is via verschillenden private en publieke cloud-initiatieven, waaronder CloudFoundry.com. Door gebruik te maken van het Cloud Foundry-platform kunnen applicaties gemakkelijker en sneller worden gebouwd, getest, geïmplementeerd en opgeschaald. Het biedt ontwikkelaars bovendien keuze uit frameworks, applicatiediensten en –clouds om te hosten. Ontwikkelaars roemen de eenvoud van PaaS en de multi-cloud omgeving die Cloud Foundry biedt.

Bent u nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp? Bezoek dan ons klantevent VMware Forum op dinsdag 8 mei in Zeist. Vragen kunt u natuurlijk ook altijd stellen via deze blog en Twitter.