Virtual Cloud Network Cloud

Positieve winkelervaringen dankzij POS

Arron Lock, Director – Industry Solutions Strategist – Retail Industry, Strategic Ecosystems & Industry Solutions, VMware

Detailhandelaars maken steeds meer gebruik van digitale innovaties, denk aan intelligente online winkelmandjes of op maat gemaakte bezorgopties. Andere zijn minder opvallend, zoals smart shelves of geautomatiseerde voorraadcontroles. En dan komen er ook nog heel veel interessante dingen aan, zoals augmented reality-winkels en virtuele pashokjes.

En hoewel deze nieuwe, potentieel baanbrekende innovaties het nieuws halen, vinden er grote veranderingen plaats op een veel fundamenteler niveau van de detailhandel. Ontwikkelingen op het gebied van gevirtualiseerde point-of-sale-systemen (vPOS) klinken misschien niet heel spannend, maar dat komt omdat deze invloedrijke technologie ondergewaardeerd wordt.

Flexibele architectuur essentieel voor continuïteit
Tegenwoordig worden er zelfscansystemen in winkels gebruikt, vooral in supermarkten waar heel veel mensen heel veel producten kopen. Door de kassa-ervaring te automatiseren door middel van zelfbedieningskiosks, kunnen winkeliers snelle, veilige en gemakkelijke betaalopties bieden waar de huidige consument om vraagt. En de drijvende kracht hierachter is vPOS.

Om concurrerend te blijven in een tijd waarin elke detailhandelaar probeert klanten aan te trekken en te behouden, is een flexibele technische architectuur die eenvoudig kan worden aangepast aan veranderingen cruciaal voor de bedrijfscontinuïteit. Hier speelt POS een essentiële rol. Volgens The Insight Partners genereert de wereldwijde POS-softwaremarkt naar verwachting alleen al in 2022 naar schatting 20,13 miljard dollar en zal dit de komende jaren alleen nog maar toenemen, naar 42,49 miljard dollar in 2027. Dit rapport van Retail Consulting Partners zegt dat bijna 45% van de detailhandelaars een zelfafrekensysteem heeft of hiervan gebruik wil gaan maken, en een derde overweegt het inzetten van zelfbedieningskiosken voor het retourneren van producten door klanten.

Detailhandelaars negeren vPOS op eigen risico
Ondanks deze voorspellingen zijn POS-oplossingen een vaak verwaarloosd onderdeel van het ecosysteem van de detailhandel. Daar zijn verschillende redenen voor, zoals de enorme uitgaven voor het vervangen van hardware en de tijdrovende implementatie die bij het uitrollen van een nieuwe oplossing hoort. POS wordt vaak gezien als een kostenpost, niet als iets wat winkelinnovatie bevordert. De pandemie zorgde voor veel detailhandelaars voor andere gesprekken over POS, omdat zij inzagen dat digitale transformatie nodig was om hun klanten te kunnen blijven bedienen en hun tegelijk nieuwe transactiemethodes te bieden, zoals levering voor de deur en mobiel bestellen.

Dan is er nog de kwestie van schaal: detailhandelaars hebben duizenden bestaande terminals en het is niet bepaald aantrekkelijk om deze allemaal te moeten vernieuwen. Zeker niet als u de kosten en uitdagingen van het aanpassen of upgraden van het besturingssysteem, ondersteunende software en randapparatuur daarbij optelt. Meestal richten detailhandelaars zich op het implementeren van nieuwe technologie of op het upgraden en ontwikkelen van bestaande platforms of use cases zoals hun website of de supply chain.

Maar detailhandelaars negeren vPOS. Hiervoor hoeven we alleen maar te kijken naar startups die nieuwe technologie kunnen inzetten en direct een voorsprong hebben op gevestigde detailhandelaars. Deze recent opgerichte bedrijven hebben geen technische legacy en kunnen meteen profiteren van de voordelen van de nieuwste technologie.

Waarom virtualisatie belangrijk is
Een belangrijk voordeel van vPOS is dat het de levensduur van on-site hardwareterminals in een winkel met zo’n 30-40% verlengt. Dit vermindert de uitgaven voor de aanschaf van vervangende hardware, evenals de bedrijfskosten voor het vervangen van POS-terminals en het opnieuw aansluiten van randapparatuur. Er komt hiermee ook een einde aan de tienjarige vernieuwingscycli van de hardware, waardoor in het verleden dure apparatuur moest worden vervangen. Dit resulteert ook in minder e-afval dat op stortplaatsen terechtkomt.

Detailhandelaars moeten ook steeds meer applicaties lokaal of in een hybride configuratie uitvoeren om concurrerend te blijven en hun klanten tevreden te houden. Door het grote, gedistribueerde karakter van verbonden locaties is dit vaak lastig centraal te realiseren, terwijl locaties vaak zijn verbonden via internetverbindingen van lage kwaliteit en worden bemand door teamleden die niet over de nodige vaardigheden beschikken om IT-medewerkers op afstand te ondersteunen. Met een vPOS-aanpak in combinatie met een hybride cloud kan echter de standaardisatie die vaak bestaat tussen verschillende winkels, worden gebruikt om de meeste voordelen van virtualisatie aan de detailhandel-edge te bieden. Hierdoor ontstaat er een grotere flexibiliteit bij het upgraden en patchen van workloads en het uitrollen van volledig nieuwe workloads dan mogelijk zou zijn in een niet-gevirtualiseerde, fysieke omgeving.

Virtualisatie betekent het consolideren van workloads en het uitvoeren hiervan in de cloud of op servers aan de edge. Dit biedt het extra voordeel van orkestratie voor geautomatiseerde, repetitieve processen, terwijl proactieve en snelle probleemoplossing mogelijk wordt door middel van analyses en waarschuwingen. Bovendien kunnen beveiligings- en functie-updates beter en sneller worden uitgerold, wat cruciaal is in een tijdperk van AVG (in Europa), CCPA (in Amerika) en consumentenbewustzijn rond fraude.

Als we aan de consument denken, speelt vPOS ook in op bredere consumententrends. Winkelpatronen fluctueren het hele jaar door, waarbij sommige detailhandelaars tijdens piekperiodes klanten niet de gewenste ervaring kunnen bieden vanwege lange wachtrijen. Voor unieke klantervaringen, zoals pop-upwinkels of andere evenementen waarvoor de winkel meer is dan de traditionele locatie, moeten detailhandelaars hun medewerkers voorzien van de juiste middelen om klanttransacties af te handelen – en dat kan alleen met vPOS.

Focus op activiteiten
Detailhandelaars moeten zich richten op hun activiteiten, niet op het ondersteunen, beveiligen en onderhouden van de IT-infrastructuur op de locatie. De invoering van vPOS is achtergebleven bij de virtualisatie in andere omgevingen, en voor een succesvolle implementatie is een andere aanpak nodig die is afgestemd op de detailhandel. IT-teams in de detailhandel hebben virtualisatieoplossingen altijd geassocieerd met hun datacenter. Om vPOS succesvol in te zetten, moeten IT-teams complexe connectiviteitsproblemen met randapparatuur en vele andere orkestratieproblemen oplossen. Zoals hierboven aangegeven, biedt vPOS echter aanzienlijke voordelen, zowel wat betreft lagere kosten als resilience van winkelactiviteiten en een grotere flexibiliteit bij het upgraden en uitrollen van de nieuwe workloads die cruciaal zijn voor efficiënte winkelactiviteiten en een geweldige klantervaring in de winkel.

Wilt u meer weten over hoe wij kunnen helpen met het virtualisatietraject of hoe wij onze detailhandelklanten met soortgelijke uitdagingen hebben geholpen? Neem contact met ons op via vpos@vmware.com

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *