Success Stories Cloud

Aanpassingen op IT-gebied vergroten innovatiekracht van het CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert met actuele, accurate en betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. De innovatieve kennisorganisatie voedt daarmee het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming in Nederland. Het CBS heeft VMware gevraagd de IT-stack te moderniseren op basis van VMware Cloud Foundation. 

Om de kwaliteit van deze gegevens, de snelheid van de verwerking daarvan en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen, past het CBS voortdurend nieuwe technologieën toe. Door de jaren heen is het CBS dan ook uitgegroeid tot een moderne kennisorganisatie die data science, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning inzet om haar werk voor Nederland voort te zetten. Het moderniseren van de IT-stack kon dan ook niet achterblijven.

Digitaal fundament
Het datacenter is het digitale fundament voor alle activiteiten van het CBS en blijft toekomstbestendig met VMware Cloud Foundation. Deze oplossing biedt een complete set van zeer goed beveiligde software-defined services voor compute-, opslag-, netwerk-, veiligheids- en cloud-beheer. VMware Cloud Foundation vereenvoudigt de weg naar de hybrid cloud, waardoor het CBS nu de stap zet naar een multi-cloud-aanpak om optimaal te kunnen profiteren van de vrijheid en ruimte die de cloud biedt. De oplossing vergroot de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie dankzij een consistente, betrouwbare infrastructuur voor private en public clouds. Door de compute- en storage-componenten van VMware Cloud Foundation beschikt het CBS nu over dezelfde basis over de gehele IT-stack.

Met hulp van VMware en implementatiepartner ITQ werd in minder dan acht maanden tijd een software-defined datacenter ingericht. “De vervanging en uitbreiding van ons IT-beheer biedt niet alleen meer capaciteit en performance, ook de schaalbaarheid is flink toegenomen. De software van VMware maakt ons minder afhankelijk van hardware en zorgt dat we snel en veilig kunnen blijven werken en opschalen”, zegt Bas van Essen, Directeur IT bij het CBS.

Data als ruggengraat van de samenleving
Het bestaansrecht van het CBS is gebaseerd op het waarborgen van de datakwaliteit en het aantonen hoe data en statistiek tot stand komt. Samen met VMware en implementatiepartner ITQ wordt een flexibel fundament ingericht, waarmee het CBS die belofte waar kan blijven maken. Net als het CBS anticipeert VMware continu op ontwikkelingen en blijft het innoveren. Het robuuste ecosysteem van VMware en zijn eigen kennis, ervaring en technologie zorgen ervoor dat het CBS elke bouwsteen van de transformatie goed kiest en op elkaar afstemt. 

Van Essen: “Deze combinatie helpt het CBS, vooral tijdens een pandemie, wanneer betrouwbare data onmisbaar zijn voor het maken van effectief beleid. Om dat vertrouwen te behouden, moeten we innovatief en flexibel genoeg blijven om altijd antwoord te kunnen bieden op de vragen van morgen.” Zo kan het CBS zijn positie als een van ‘s werelds toonaangevende statistische instituten behouden. 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *