Applicatie Modernisatie

Netwerken moderniseren voor het veranderende app-landschap

Door Nick Cross, Vice President, Network, Security & Automation, EMEA bij VMware

Het kan lastig zijn om networking ter sprake te brengen in de directiekamer. Het probleem van networking is dat als het goed werkt, hier verder niemand bij stilstaat. Maar voor bedrijfskritieke, moderne apps is networking juist cruciaal. Deze apps en hun ondersteunende microservices verschillen steeds meer van elkaar en hebben steeds meer data nodig. Netwerken spelen hierin een belangrijke rol, omdat ze alles met elkaar verbinden en digitale ervaringen leveren aan eindgebruikers.

We werken steeds vaker op verschillende locaties en worden steeds afhankelijker van moderne apps, clouds en nieuwe apparaten. Daarom is het belangrijk dat organisaties inzien dat een modern, getransformeerd netwerk een steeds grotere rol speelt bij het faciliteren van moderne zakelijke IT en zorgt voor tevreden eindgebruikers.

Networking en veelgebruikte moderne apps en data
Apps en hun gebruikers hebben steeds meer data nodig. De aard van deze data en waar het zich bevindt, is veranderd. Data is nu veel meer divers en verspreid over edge, datacenter, endpoints en alles ertussenin. Bovendien neemt de hoeveelheid data snel toe. In 2024 zijn er meer dan driekwart miljard apps – zes keer zoveel in slechts tien jaar tijd

De apps zelf veranderen ook snel. Traditionele apps waren monolithische stukjes code, die meestal op één server stonden. In dit scenario was de belangrijkste rol van het netwerk om een verbinding tussen twee punten te maken. Maar moderne cloud native-apps zijn heel anders opgebouwd. Ze bestaan uit een reeks kleine individuele modules, ook wel microservices genoemd, die overal kunnen bestaan en met elkaar communiceren via het netwerk om de app te vormen. Het netwerk maakt eigenlijk deel uit van de moderne app zelf, waardoor networking een hele nieuwe functie krijgen.

De vraag van eindgebruikers naar apps met veel functies stimuleert deze veranderingen, waardoor ontwikkelaars ze steeds sneller moeten ontwikkelen. Hiervoor zijn nieuwe meshnetwerken nodig die naadloos en automatisch kunnen schalen naar alle plekken waar data en apps zijn. De meeste traditionele netwerkinfrastructuren zijn hier niet geschikt voor. Organisaties hebben een gemoderniseerd netwerk nodig dat zelfsturend, schaalbaar en flexibel is en voldoet aan de behoeften van moderne bedrijven.

Networking in de context van deperimeterisatie
Beveiliging en networking zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar naarmate de bedreigingen zijn toegenomen en er meer wordt geëist van netwerken, komen ze nog sneller samen. Als gevolg hiervan wordt deperimeterisatie, waarbij de netwerkgrens tussen een organisatie en de buitenwereld vervaagt, de norm voor moderne cloudapplicaties, SaaS, werken op afstand enzovoort.

Maar deperimeterisatie brengt enorme uitdagingen met zich mee. De eerste is complexiteit. Doordat organisaties moderne applicaties implementeren in on-premises, cloud- en edge-omgevingen, is het een enorme uitdaging voor IT om applicatie- en serviceportfolio’s consistent te beheren. Een andere uitdaging is de grotere kwetsbaarheid voor aanvallen: de toename van de netwerkcommunicatie tussen en binnen gedistribueerde applicaties leidt mogelijk tot meer inbreuken.Als verbeterde beveiliging wordt geleverd via het netwerk in plaats van met allerlei afzonderlijke oplossingen, kan een universele ‘zero trust’-aanpak van beveiliging makkelijker worden gerealiseerd. Bovendien biedt dit extra intelligentie, automatiseerbaarheid en flexibiliteit. Dit is een belangrijk kenmerk van een modern netwerk.

Belangrijke factoren voor een succesvol modern netwerk
Modern networking is een softwaregedefinieerde, virtuele evolutie van het traditionele fysieke netwerk, dat gebruikmaakt van de bestaande infrastructuur. Hiermee worden universele en consistente verbindingen mogelijk, die intrinsieke beveiliging bieden voor moderne en traditionele applicaties. En gebruikers kunnen snel en efficiënt werken door het geautomatiseerde netwerk- en beveiligingsbeleid. Een modern netwerk bestaat uit:

  • Connectiviteitsservices voor moderne apps: Een modern netwerk maakt gebruik van voorzieningen zoals servicemesh, waarmee applicaties intern en onderling kunnen communiceren. Ook maakt het gebruik van beveiligingsmodellen zoals Secure Access Service Edge (SASE) waarmee netwerken in realtime flexibel kunnen worden aangepast aan veranderende bedrijfsbehoeften.
  • Multi-cloud netwerkvirtualisatieEen modern netwerk moet zelfsturend en zelfherstellend zijn, waarbij het AI en ML gebruikt om netwerk- en beveiligingsbeleid regelmatig opnieuw te configureren. Ook hier komt SASE om de hoek kijken door het verkeer in pakketten via meerdere clouds en locaties te verzenden voor een optimale gebruikerservaring.
  • Onafhankelijkheid van de fysieke netwerkinfrastructuur: Softwaregedefinieerde networking zorgt voor flexibiliteit, maar de onderliggende fysieke netwerkinfrastructuur speelt nog steeds een belangrijke rol. Deze fungeert als een algemeen universeel platform, wordt beheerd door het virtuele overlay-netwerk en kan zo nodig opnieuw worden geconfigureerd en omgeleid om aan de zakelijke vereisten te voldoen.

Een modern netwerk implementeren voor meer zakelijk succes
De klantervaring staat in direct verband met zakelijk succes en is afhankelijk van moderne apps en de data die hierin wordt gebruikt. Uiteindelijk is het doel van een modern netwerk om optimaal te voldoen aan de behoeften van eindgebruikers, of dat nu werknemers of klanten zijn. Het zorgt niet alleen voor een betere afstemming op de bedrijfsresultaten, maar biedt ook een onmisbare digitale basis die aangepast kan worden zodat het goed aansluit bij de nieuwe digitale wereld.

Wilt u meer weten over het moderne netwerk? Bekijk dan ons online event genaamd The Modern Network for a Future Ready Business hier terug. Met keynotes van Pat Gelsinger (CEO van VMware) en Tom Gillis (SVP/GM Network and Security Business Unit bij VMware). Ontdek meer over het virtuele cloudnetwerk en flexibele, transparante en eenvoudige netwerkoplossingen.