About VMware Bulgaria

VMware България е мултифункционален хъб с големи таланти в сферата на бизнеса и финансите

VMware, глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологии за бизнес мобилност, присъства на българския пазар вече 12 години. За този период компанията увеличава екипа си в България близо четири пъти, превръщайки се в един от най-големите инвеститори в ИТ индустрията в региона. Офисът в София е основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) и е сред топ три ключови стратегически развойни центрове на VMware в световен мащаб. Екипът се състои от най-добрите експерти в разработването на софтуер и управление на продукти, бизнес операции в областта на Financial Planning & Analysis, Data Analytics и Sales Opеrations.

Financial Planning and Analysis

Създаването на екип Financial Planning and Analysis в София поставя началото на трансформацията на VMware България от технологичен към многофункционален бизнес хъб. Днес екипът е спечелил репутация на високо ценен бизнес партньор, участващ в едни от най-ключовите финансови проекти. С помощта на иновативни приложения като Tableau, Power BI и SAP, се генерират данни, необходими за изготвяне и управление на оперативни и капиталови разходи, прогнозиране и бюджетиране на продажби и търговски отстъпки.

Enterprise Data Analytics

Екипът Enterprise Data Analytics използва технически познания за данните и прилага най-добри практики за тяхната визуализация, за да отговори на сложни бизнес въпроси. С цел подобрение ефективността на отделите, както и прогнозиране на различни фактори и техните взаимовръзки, се използват иновативни решения в областта на статистиката, Data Science и се прилагат Artificial Intelligence и Machine Learning.

Sales Opеrations

Екипът Sales Operations помага на бизнес лидерите успешно да развиват продажбите чрез анализ на данни и подготовка на отчети за търговските отдели на организацията. Екипи от локално и глобално ниво във VMware използват информацията за взимане на стратегически решения и оценка на бизнес резултати, които играят ключова роля в постигането на целеви ръст на приходите на компанията.

Деница Панова, Senior Business Analyst – Data Science and Advanced Analytics at VMware

Как започна твоята кариерa във VMware България?

През 2016 година завърших магистратура по Data Science в Барселона и малко след това се присъединих към VMware България като бизнес анализатор. Причината да се завърна окончателно в страната и да се развивам кариерно тук беше именно тази позиция. За мен беше уникална възможност да работя за компания, която е световен лидер на пазара за виртуализация и облачни технологии, както и да практикувам специалността си.

Какво цениш в компанията?  

Заедно с колеги от Индия сме участвали като ментори на първия интернационален Datathon, организиран от Data Science Society Sofia. Освен в професионален план много се гордея с участието ми като доброволец.  VMware ни дава възможността да дарим 40 часа от платеното си работно време в името на различни благотворителни инициативи. Миналата година успях да реализирам своите доброволчески часове, в резултат на което компанията дари сумата от 1000 долара на благотворителна кауза по мой избор. За мен е важно да не спирам да търся начини да надграждам себе си като личност и като професионалист и е прекрасно, че компанията насърчава развитието ми и в двете посоки.

Разкажи за важни моменти от кариерния ти път във VMware?

Ежедневната ми работа във VMware България е свързана с иновативни и уникални проекти, важни за компанията и data science индустрията. Откритията от тези проекти представяме на различни вътрешни конференции – през август бяхме поканени на VMWorld USA в Сан Франциско, където всички нови технологични решения на компанията се представят на наши клиенти. За да останеш на върха, е необходимо да се развиваш като специалист – тази година, благодарение на VMware, завършвам Postgraduate Certificate in Machine Learning в Washington University.

Георги Ковачев, Senior Manager Business Reporting EMEA

Разкажи ни за твоята кариера във VMware?

Започнах кариерата си във VMware България преди почти 10 години. Тогава аз и още един колега поставихме началото на бизнес и финансовите екипи в България. Благодарение на добрата ни работа, в централата на VMware отдавна ни възприемат като мултифункционален хъб с големи таланти в сферата на финансите и бизнеса, а не само R&D център. Така се създаде и Business Intelligence екипа, а финансовият отдел придоби нови отговорности за глобалните процеси.

Разкажи ни за важен момент от развитието на екипа на VMware?

Ключов момент за развитието на целия отдел беше наемането на финансов директор, който да ни позиционира стратегически в компанията. Тя допринесе за изграждането на силен мениджърски екип, от който съм част днес. Горд съм да кажа, че с общи усилия ние създадохме екип от над 100 човека и разширихме дейността си в 4 направления.

Какви възможности за развитие в твоята кариера са най-важни за теб?

Най-много оценявам динамичната среда – имам пряка роля в развитието на няколко екипа и това ми помогна да науча много. Първо отговарях за финансовата дейност по продажбите за Европа и Близкия Изток, след това за Американския пазар, а в момента участвам в създаването на нов екип за управление на търговските операции в Европа.

Магдалена Генева, Senior Financial Analyst

Какво представлява длъжността ти във VMware?

Аз съм част от централния екип Financial Planning and Analysis, който подпомага цялата търговска структура в компанията и отговаря за изготвянето на отчети за мениджмънта. Те се презентират в приложението за визуализация Tableau, което дава яснота за данните и предоставя интерактивност по време на срещите. Участваме в годишното планиране и прогнозиране и специфични анализи за нуждите на компанията.

В каква индустрия си работила преди това и как сравняваш Виемуеър с предишните си компании?

Преди да се присъединя към VMware, работех в медийна компания. Една от значимите разлики е големият фокус на VMware върху темите за околната, социалната и обществената среда. Имахме за цел да сведем до минимум емисиите си на въглероден диоксид до 2020 година, постигнахме го още през 2019 г. В България прилагаме активни усилия по отношение на опазването на околната среда – имаме велосипеди и електрически автомобили, на разположение на всички колеги, а използването на пластмаса за еднократна употреба в офисите ни не се практикува.

Ти си родител, работещ за компанията от Силициевата долина, това означава 10-часова времева разлика. Как успяваш да балансираш личния и професионалния си живот?

Голяма част от нас работим с екипи в Пало Алто, Калифорния, както и с други наши бизнес партньори по света. Колегите в САЩ са гъвкави и проявяват разбиране, което позволява намирането на баланс при организирането на срещи, без нито една от страните да се чувства дискомфортно. Не винаги е лесно да съчетая личния и професионалния си живот, но успявам да управлявам времето си ефективно благодарение на правилната подредба на приоритетите си.