Den verkliga digitaliseringsrusningen för detaljhandeln

Publicerades den 13/04/2021 by vmwaresweden

Även före pandemin var detaljhandeln stadd i stor och långsiktig förändring. Hela spektrumet av detaljhandlare, från snabba och heldigitala nystartade bolag till mer stelbenta och traditionella giganter på affärsgatorna, har i många år varit föremål för förändrade köpmönster, förväntningar, tillväxten av köp i nya kanaler och många andra tekniska och socioekonomiska förändringar.

Det fick digitaliseringen att hamna högst på dagordningen och har fått en del stora namn att tackla av – Woolworths, HMV, Toys ’R’ Us i Storbritannien, det välkända lyxvarumärket Printemps i Frankrike och kedjan Galeria Karstadt Kaufhof i Tyskland håller på att stänga många butiker. Covid och detaljhandelns digitaliseringsförsök förändrades från ett maraton till en rusning över en natt.

Inget utrymme för misstag

De tolv senaste månaderna har med all önskvärd tydlighet visat gapet mellan detaljhandlare som är bra på det digitala och dem som inte är det. Onlineförsäljningen inom detaljhandelssektorn i Storbritannien växte lika mycket på tolv månader 2020 som under fem normala år, eftersom begränsningar och nedstängning av samhället har ändrat det konsumenterna spenderar på nätet, enligt NatWest Retail and Leisure Outlook Report 2021. Intäkterna på e-handelsmarknaden i Europa väntas uppgå till 465 miljoner USD 2021, med 103,9 miljoner USD i Storbritannien, 95 miljoner USD i Tyskland och 58,9 miljoner USD i Frankrike enligt Statista.

Men överlevnad under pandemin är bara ett av stegen. Trenderna mot snabba leveranser, personanpassning, kurirmekanismer som passar kundernas tidsscheman och enorma framsteg inom interaktioner efter köpet – allt det kommer att bli kvar.

Den här trenden underblåses av rönen från en undersökning som vi har gjort bland 6 000 europeiska konsumenter*. Den avslöjade att det finns ett sug efter mer interaktiva digitala möten med detaljhandlare och föga tålamod med misslyckanden i världen efter pandemin. Relationen mellan företag och konsument har ändrats oåterkalleligt, och medan organisationerna kämpar med att upptäcka sin digitala identitet, sätter konsumenternas växande förväntningar onlineerfarenheterna under lupp.

Det digitala kommer först

I Storbritannien visar nedgången för jätten Topshop den smärtsamma sanningen om ett företag som inte lyckades förnya sig tillräckligt mycket. Det har nu köpts av ASOS, ett mode- och kosmetikföretag som bara finns på nätet. De har följt efter andra onlineföretag som Boohoo Group, som köpte upp traditionella stora affärskedjor.

Debenhams kollaps är särdeles allvarlig med tanke på hur snabbt övergången till det digitala går. Trots att företaget var ett av de tio främsta i fråga om webbplatstrafik i Storbritannien, visade dess svåra belägenhet att de företag som inte förnyade sig tillräckligt mycket och satte det digitala i främsta rummet snabbt hamnade i svårigheter. Det är en tuff läxa att upptäcka att man för att vinna konsumenternas tillgivenhet och tankar inte bara kan tänka digitalt utan måste sätta det digitala främst. Vår forskning visar att hälften (48 %) av alla konsumenter skulle vända sig till en konkurrent på en väldigt konkurrensutsatt marknad efter pandemin om deras digitala upplevelse inte motsvarade förväntningarna, men att bara 10 % av konsumenterna tycker det är spännande med de löpande virtuella erfarenheterna de har av detaljhandlare jämfört med vad de kan uppleva i butiker. Så när vägen ut ur inlåsningen under pandemin slutligen visar sig, vad ska detaljhandlarna göra?

Innovationens framkant

Vår forskning visade att det finns vissa enkla hygienfaktorer för konsumenterna när de väljer om de ska interagera med en detaljhandlare. Det handlar om hög säkerhet och gott skydd av deras data (66 %) – i en värld med GDPR och ökad medvetenhet om bedrägerier är det självklart. Detta följs av enkel användning på alla enheter (44 %), samt enkla och effektiva appar (41 %) – konsumenterna vill få resultat enkelt. Forskningen visade även att 57 % av alla konsumenter skulle lämna en detaljhandlares webbplats direkt om ett problem inte gick att lösa omedelbart – vare sig det sker via en chattbot eller en i personalen. Budskapet är tydligt: fixa till de digitala grunderna, då kan vi prata.

Trots de höga förväntningarna är många konsumenter sugna på fler bra digitala upplevelser. En stor andel säger sig vara ”digitalt nyfikna”. 42 % tycker att den ökade andelen digitala upplevelser i vardagen är spännande i stället för skrämmande, och data visar även att 46 % av alla människor använder en tjänst från ett visst varumärke på grund av dess överlägsna digitala produkter på marknaden. Detta är goda nyheter för detaljhandlare som nu omprövar, anpassar eller formulerar sin nästa digitala strategiska insats. I t.ex. Tyskland står det digitala redan för omkring 15,5 % av detaljhandelns försäljning, och den förväntas stiga enormt.

Det är en trend som antyder att detaljhandlarna förskjuter innovationens frontlinjer för att vinna digitalt hungriga konsumenters tillgivenhet. Detta kommer att omfatta användning av banbrytande teknik som VR och AI. Faktum är att hälften (46 %) av alla konsumenter skulle välkomna bruket av den virtuella verkligheten som ett sätt att förbättra köpupplevelsen, vilket sätter kombinationen av onlinebutiker och vanliga butiker i förgrunden.

Arvet från traditionella butiker

Medan pandemin fortsätter att driva på nätshoppandet och de traditionella butikerna på storgatorna svajar betänkligt går de fortsatta framgångarna för initiativtagare inom digital detaljhandel som Moonpig, Notonthehighstreet, Zalando och Topshops nya ägare ASOS inte att underskatta. Och det finns mängder av lärdomar som varumärken och marknadsavdelningarna kan dra av deras metoder så att de ska kunna komma runt de marknadsföringsproblem som detaljhandeln kommer att stöta på under 2021 och längre fram.

Enligt rapporten Revolutionise the Everyday från Centre for Economics and Business Research (CEBR) samt Virgin Media Business kan investeringar i digital teknik få värdet av detaljhandelssektorn i Storbritannien att öka med 11 miljarder pund (+3,6 %) fram till 2030 och 21 miljarder pund (+6,2 %) fram till 2040, vilket skulle hjälpa branschen att repa sig från effekterna av pandemin. Detaljhandelsbranschen i Storbritannien skulle därmed vara värd 361 miljarder pund 2040 i stället för förutsagda 340 miljarder pund.

De digitala tjänsternas mångfald

Det finns en färdig digital målgrupp som hungrar efter att få uppleva nya onlinetjänster, men de är ännu inte begeistrade av vad de har blivit erbjudna under det senaste året. Digitala anslutningar förbättrar hela tiden kvaliteten på moderna konsumenters fritid, arbete och vardagsliv, och de lutar sig allt mer mot sin tekniks funktioner och de möjligheter den medför. Samtidigt öppnar sig möjligheter för företag att göra sina digitala tjänster mer brokiga, men på ett sätt som särskiljer dem från konkurrenterna.

Detaljhandlare har goda möjligheter att visa framfötterna genom att välja det digitala först och skapa appar som lockar till sig, engagerar och håller kvar konsumenter antingen på nätet eller i butikerna. Detaljhandlare som har det digitala i blodet har allt att vinna. Mer information om hur VMware kan hjälpa till att få in företaget på vägen mot detaljhandel med det digitala i framsätet kan du få här.

Jarek Matschey, ansvarig för detaljhandel på VMware i EMEA

*Forskning som har utförts genom onlineundersökningar via YouGov i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien med minst 1 000 svarande i varje land (minst 2 000 i Storbritannien).


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar:

Relaterade artiklar

Publicerades den 24/03/2021 av osanders

The real retail race for digitalization

Jarek Matschey, Director Retail, VMware EMEA Even before the pandemic, retail was in a major and long-term state of flux. The entire spectrum of retailers, ranging from nimble and digitally-native start-ups to monolithic and traditional high street giants, had been exposed to years of changing shopping habits, consumer expectations, growth of omnichannel and many other […]

Publicerades den 30/03/2021 av vmwarespain

Una mayor implicación de los usuarios propicia un nuevo mundo feliz, virtual y tecnológico, para el sector sanitario

Jens Kögler, director para el sector sanitario en Europa, Oriente Medio y África (EMEA), VMware Dentro de un tiempo, cuando analicemos los últimos 12 a 18 meses, los veremos como un período de vital importancia y, me atrevería incluso a decir, muy positivo para el sector sanitario. No pretendo restar importancia a la repercusión que […]

Publicerades den 24/03/2021 av osanders

التسابق الحقيقي في قطاع البيع بالتجزئة على الرقمنة.

بقلم جاريك ماتشي، مدير قطاع البيع بالتجزئة في شركة VMware بمنطقة أوروبا والشرق الأوسط وإفريقيا حتى من قبل الجائحة، اجتاح قطاع البيع بالتجزئة حالة من التغير المستمر طويل الأمد. وقضى جميع تجار التجزئة على اختلاف أطيافهم، بداية من الشركات الناشئة السريعة الاستجابة من الجيل الرقمي ووصولاً إلى عمالقة الشارع التجاري الرئيسي هاي ستريت المتراصين والتقليديين، […]

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy