Connected in the Clouds – lärorika perspektiv från våra partner och kunder

Publicerades den 23/04/2021 by vmwaresweden

Vi är på väg in i en ny era av molntjänster. Tjänster som möjliggör mer omfattande samarbete, fler anslutningsmöjligheter och öppnar upp för banbrytande applikationer, innovationer och upplevelser. Det är spännande tider, men vägen framåt kantas av utmaningar.

Under 2020 firade jag tio år på VMware. Med så många år inom en verksamhet kan du ibland vara medveten om, men inte riktigt förstå mängden innovationer som har kommit från lösningarna och tjänsterna som levereras varje år. Vi glömmer kanske att reflektera över hur mycket vi själva har utvecklats och de enorma framsteg som tekniken gör för att omforma verksamheten.

Utvecklingen av molntekniken har tänjt på gränserna för vad som är möjligt, vilket jag diskuterar med mina gäster i en ny podcastserie: Connected in the Clouds. Idén bakom den var att jag ville skapa möten mellan VMware, våra partner och kunder – teknikutvecklaren, leverantörerna och integratörerna, samt verksamheterna som faktiskt använder tekniken – och tillsammans utforska de stora verksamhets- och IT-utmaningar som företagen står inför. Hur använder de multimolnslösningar för att hantera förändringar, och vad gör de för att ta sig an faktiska eller upplevda svårigheter i samband med distribution av en multimolnsstrategi?

I de två första avsnitten pratar jag med Michael Schoeberl, CIO på OSRAM Continental, ett bolag som formar framtiden inom fordonsbelysning, och Sanjeev Kamboj, Head of Sales & Pre-Sales, Applications & Multi Cloud Services på Fujitsu.

Michael ger oss kundens perspektiv från en bransch som vill förnya samtidigt som man hanterar svårigheterna med att göra samriskföretaget bestående av OSRAM och Continental, framgångsrikt. Han pratar om att hantera medarbetarnas förväntningar när de lämnar det ena företaget för att arbeta inom det andra, där saker och ting är annorlunda. Med hjälp av en multimolnsstrategi kan de leverera en konsekvent användarupplevelse av hög kvalitet i applikationer och moln.

Han berättar att det hela verkade komplext till en början och att en stor del av den första feedbacken pekade på att medarbetarna vill ha tillgång till samma applikationer och tjänster som tidigare, vilket inte var genomförbart. Det kunde även innebära risk för skugg-IT och tillfälliga lösningar från medarbetare som inte är helt nöjda med förändringen. ”Det svåra är den mänskliga biten, att du måste övertyga dem att bekanta sig med nya processor och nya applikationer, och att du först och främst kommer att ta ifrån dem deras bekvämlighetszon”, förklarar han.

Michael belyser det som vi tekniker ibland kan förbise – att vi levererar lösningar för att göra människors liv bättre i längden. Det spelar ingen roll om det är för att förenkla deras jobb eller förbättra den personliga upplevelsen. I företagssammanhang måste vi dessutom alltid ta hänsyn till att människor och deras beteenden ska stå i centrum för varje förändring.

Det är viktigt att fokusera på det interna motståndet mot molnbaserad databehandling, att kommunicera fördelarna och få över medarbetarna på din sida, men samtidigt vara realistisk med vad som kommer att hända. Lyssna på fler insikter från vårt samtal här.

I det andra avsnittet pratar jag med Sanjeev, vars roll på Fujitsu är att hjälpa andra företag att nyttja fördelarna med multimolnsslösningar. Kunderna kommer alltid att vara VMwares huvudsakliga fokus, men partner som Fujitsu är våra försäljare och därför är det mycket viktigt att vi upprätthåller en hälsosam, konstruktiv och ärlig relation med dem.

Jag har alltid tyckt att en av de värdefulla aspekterna av den relationen är perspektivet som våra partner ger – de kan vara närmare kunderna och arbeta med många olika sorters kunder i sammankopplade men skilda projekt. Sanjeev pratar om de möjligheter som molnet medför för företag, som han sammanfattar i grundpelarna: möjligheten att accelerera förändringstakten, att samarbeta på branschnivå och att introducera nya färdigheter, och förmågan att skala snabbt. Utifrån detta drar han slutsatsen att molnets inverkan ofta är större än summan av dess delar. ”Det handlar inte bara om molnet i sig”, säger han. ”Det är ett helt ekosystem, hela vägen från frontend till leverans och service. Det innebär tempo, gemensamt skapande med partner och skalningskvalitet. Och jag tror att de sakerna är en riktigt bra drivkraft som faktiskt ökar efterfrågan på varor och tjänster.”

Vi diskuterar även hur pandemin har förändrat kundernas inställning till teknikkonsumtion och anskaffningen av tjänster. Sanjeev har pratat med företag om s.k. ”kris på begäran” och hur deras planer har accelererats från två till tre år till två till tre månader. Hans bedömning är att pandemin har tvingat många företag att vända sig till IT för att kunna upprätthålla sin verksamhet: ”pandemin tvingade på många olika sätt många organisationer till kostnadsoptimering för att kunna överleva.” Om du vill ta del av en partners perspektiv på vad företagen måste göra med sina multimolnslösningar för att säkerställa att de är redo för framtiden kan du lyssna här.

I kommande avsnitt kommer vi att prata om hyperskalning, där företagen själva bygger sina molnlösningar. Med allt från Microsofts Steffen Schlechts tankar om ”två års digitalisering”, som vi bevittnade på bara några månader under förra året, till Sylvain Rouri på OVHcloud som belyser utmaningarna med att migrera de allra viktigaste applikationerna till molnet, har vi några fantastiska avsnitt framför oss. Bland annat medverkar följande personer:

  • Aleksandar Francuz, EMEA Cloud Infrastructure Lead, IBM Public Cloud
  • Matt McNeill, Director of Solutions & Technology, Google Cloud, EMEA
  • Steffen Schlecht, General Manager, Azure Application and Infrastructure, EMEA, Microsoft
  • Sylvain Rouri, Chief Sales Officer, OVHcloud

Glöm inte att prenumerera på poddserien via SpotifyGoogle Podcasts och Apples Podcaster.

Hervé Renault, Cloud Sales Chief, EMEA, VMware


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar:

Relaterade artiklar

Hittade inga liknande texter.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy