Genghis Capital lanserar en distansarbetsplats för att växa under pandemin

Publicerades den 19/03/2021 by vmwaresweden

Genghis Capital moderniserade sin teknik 2017. De ville erbjuda sina kunder investeringstjänster i världsklass och samtidigt ge sina medarbetare tillgång till en spännande och tillfredsställande arbetsmiljö. VMware Workspace ONE™ möjliggör en digital arbetsplats för den interna verksamheten och en digital plattform för kunderna. Tack vare moderniseringen går banken bra trots pandemin.

Covid-19-pandemin har varit ödesdiger för många företag. Medarbetarna har av smittskyddsskäl jobbat hemifrån, vilket lett till försämrad åtkomst till viktiga system. Möjligheterna att snabbt hjälpa kunder på ett effektivt sätt har på flera vis försvårats. Men för den kenyanska investmentbanken Genghis Capital ser det annorlunda ut. Man har sett tillväxt inom personalstyrkan såväl som inom företaget i stort och kundhanteringen har flutit på bra trots ändrade omständigheter.

Detta har varit möjligt tack vare den tekniska omvandling som investmentbanken genomgick redan 2017, en övergång som gjorde Genghis Capital till den första investmentbanken i Kenya som fanns helt i molnet. Projektet medförde att banken gick från en lokal VMware-miljö till VMware-tjänster i molnet, baserade på VMware Workspace ONE.

Kontorslandskapet släcks ned

Genghis Capital startades 2008 och erbjuder kunder i hela världen innovativa och kundfokuserade investeringslösningar. De erbjuder bland annat fondhandel, företagsfinansiering, investeringsundersökningar samt förmögenhetsförvaltning.

Investmentbanken förstår hur viktigt det är att erbjuda kunderna investeringstjänster i världsklass och samtidigt erbjuda sina anställda en bekväm arbetsmiljö. Under omstruktureringen 2017 infördes VMware Workspace ONE. Personalen övergick från att använda RDI (Regular Desktops Infrastructure) till VDI (Virtual Desktops Infrastructure) på Google Chromebooks. Appar virtualiserades så att medarbetarna kunde börja jobba alltmer utanför kontoret. VMware Horizon® Client stod för enkel inloggning och åtkomst.

Under 2019 infördes en mobilapp baserad på Workspace ONE-teknik. Med den kan kunderna ha kontakt med Genghis Capital från sina mobila enheter och behöver inte besöka eller ringa något av bankens kontor.

Smidig övergång

När pandemin kom insåg Genghis Capital omedelbart värdet av sina investeringar i Workspace ONE. Medarbetarna isolerade sig, men eftersom de redan var vana vid att jobba på distans var det lätt för dem att arbeta vidare hemifrån och vara lika produktiva som förut. VDI-funktionen i Workspace ONE gör att de kan logga in på distans med säker åtkomst till sin miljö, hjälpa kunder, hjälpa andra avdelningar och hälsa nya kunder välkomna. Möten kan äga rum med digitala samarbetsverktyg, och personalen kan genomföra transaktioner eller råda kunderna om allt som krävs för att slutföra en process.

VDI-funktionen kortar även processen vid driftavbrott. Supporten kan reagera på alla problem på ett par minuter utan att personalen behöver ta med sig den krånglande apparaten till kontoret för support. Dessutom kan de göra nya tjänster och appar tillgängliga på bara ett par sekunder – allt via VMwares plattform.

Även kunderna har nytta av VMwares teknik och gillar framförallt mobilappen. Den kan användas för att komma i gång digitalt, flytta pengar, handla och chatta för att få råd och support – allt från sina egna hem. Faktum är att Genghis Capital har ökat intäkterna från sin mobilapp enormt, vilket sammanfaller med att en massa nya kunder har registrerat sig för att använda appen sedan pandemins början.

Och då konkurrenterna brottas med att kunna hjälpa sina kunder under denna utmanande tid, har Genghis Capital kunna utöka sin kundstock, eftersom de har kunnat ge samma goda service som vanligt. Kunderna överger investmentbanker som inte kan tillgodose deras behov och går över till företaget som har infrastrukturen att hjälpa både sina medarbetare och kunder.

Utveckling av investmentbankväsendet

För Genghis Capital är vägen framåt, uppåt spikrak. Med en framtidssäkrad personal som kan hjälpa kunderna oavsett vad som händer är nästa steg för banken att fundera ut hur VMware-teknik kan leda dem mot en mer hållbar framtid. Banken undersöker hur Workspace ONE skulle kunna möjliggöra virtuella årsstämmor för sina kunder och virtuella styrelsemöten för företagsledningar. VMwares teknik kan snart även erbjuda en plattform för virtuella avtal, vilket undanröjer en massa pappersarbete och bidrar till en smidigare, mer miljövänlig framtid.


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar:

Relaterade artiklar

Hittade inga liknande texter.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy