11 hemligheter för ett framgångsrikt distansarbete

Publicerades den 22/04/2020 by vmwaresweden

I dessa tider konfronteras många organisationer med livets oförutsägbarhet. När man tvingas ställa in fysiska evenemang och möten, och låta medarbetare sköta sitt arbete på distans, får företagen nu ser hur deras krisberedskap verkligen ser ut. I förra avsnittet av vår kontinuitetsbloggserie berättade vi hur Workspace ONE möjliggör en sömlös företagskommunikation i kristider. 

Följande avsnitt är en intervju med Charles Barratt, chef för Digital Workspace Pursuits på EMEA. Charles har i huvudsak arbetat hemifrån hela sin karriär och är således något av en expert när det gäller distansarbete. Han gick med på att sätta sig ner med mig (på distans) och dela med sig av några tips.

Kelly: Berätta om dig själv. Hur kommer det sig att du blivit en expert på att arbeta på distans, och vad betyder det för dig?

Charles: Under större delen av min karriär, har jag arbetat på distans. Det har oftast varit angenämt, men ibland fruktansvärt. Tekniken finns för att låta så gott som alla arbeta på distans – det är den förlegade arbetskulturen som gör att vi inte gör det. Det är därför jag efterfrågar en Remote First-policy hos fler företag.

Kelly: Intressant. Vad innebär dena Remote-First-policyn?

Charles: Jag definierar Remote-First som en företagskultur, som inte lägger någon vikt på var medarbetarna befinner sig när de jobbar. Remote-First-kulturen ser till att varje anställd – vare sig de väljer att arbeta på distans eller på ett kontor – får tillgång till tekniken de behöver för att göra sitt jobb. Det handlar också om att börja se distansarbete som vanligt arbete.

Kelly: Varför ska vi tänka på Remote-First nu?

Charles: Coronakrisen gör det farligt för folk att sitta nära varandra när de arbetar. Detta tvingar verksamheter att se till så att distansarbete blir möjligt för alla medarbetare. Och förhoppningsvis inser fler i och med denna omställning att arbete är en syssla och inte en plats.

Kelly: Varför är inte distansarbete redan en standard?

Charles: Det ses som riskabelt. Att tekniken kan krångla, och att HR-avdelningarna ska få problem när medarbetarna klagar för att de inte kan utföra sitt jobb.

Kelly: Ja, teknik är viktigt, men jag upplever att det är minst lika viktigt att kunna hantera isoleringen, för att distansarbetet ska bli effektivt. Har du några tips för alla ovana distansarbetare – hur får man det bästa ur arbetsdagen på distans?

Charles: Javisst, här följer en lista:

 1. vHappyHour– Ordna en team-sammankomst en gång i veckan/varannan vecka, där alla teammedlemmar sätter på videon, tar en drink, och chattar i 30/60 minuter om ett ämne som inte har med arbetet att göra; lära känna dina kollegor.
 2. Hemmakontorsutrymme– Arbeta från en plats i ditt hem som matchar ditt sätt att arbeta på. Jag har fyra barn så det är inte alltid lätt att få lugn och ro! Kom ihåg att ditt hemmakontor först och främst är ett HEM.
 3. En plats att komma åt arbete– Oavsett enhet eller plats bör du bara ha en bestämd plats där du förvarar ditt digitala innehåll på ett säkert sätt.
 4. Video som standard– Om du har ett distanssamtal kan du slå på din video. Det engagerar inte bara människor utan det ger dig som medarbetare en insyn i hur kollegorna mår.
 5. Tillgängligt teaminnehåll– Om du håller möten på kontoret bör du alltid dela dina whiteboards, bläddradiagram eller anteckningar på en central lagringsplats så att andra inte känner sig utelämnade; ta en bild.
 6. Digitala whiteboard– När du har distansarbetande kollegor som är med i samtal, använd då inte en fysisk whiteboard, utan en digital.
 7. Planera tid tillsammans– Människor behöver fysisk interaktion. Ordna en team-träff minst en gång per kvartal.
 8. Få samarbete i realtid– Jag behöver nog inte säga mer än Office 365 eller Google Apps.
 9. Ta pauser var 90:e minut– Det är viktigt att koppla av och sträcka på benen.
 10. Prata med någon, vem som helst (inte bara med dig själv)– Om du inte har några arbetsmöten den dagen, ring någon eller ta en promenad. Det är viktigt att hålla sig engagerad.
 11. Resultatbaserad– Kom ihåg att om du arbetar på ett projekt som är resultatbaserat så bestämmer du själv hur du lägger upp arbetet. Ofta behöver du inte arbeta nio till fem.


Kelly: Många arbetar nu på distans för första gången. Vad ska man göra om enshem inte passar som kontor?

Charles: Oroa dig inte! Stressa inte om barnen är hemma och du sitter i ett arbetssamtal. Jag har haft Buzz Lightyear, Woody och alla möjliga slumpmässiga ljud i bakgrunden under viktiga telefonmöten. Förklara för dem du talar med att du är hemma bland barn, att de kanske kommer att få höra några bakgrundsljud. Det har aldrig varit ett problem för mig. Faktum är att barnskrik kan ha en väldigt avväpnande effekt.

Kelly: Ok. Om du bara får välja en sak, vad ska man som läsare ta med sig från denna intervju?

Charles: Att jag är mycket tacksam och lycklig för att kunna jobba hemifrån, med hjälp av VMware Workspace ONE, samt tack vare vår arbetskultur på VMware. Om vi redan nu ställer om samhället så att distansarbete blir en norm kommer framtida pandemier och naturkatastrofer inte rubba oss.

Kelly: Tack, Charles!


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar:

Relaterade artiklar

Publicerades den 08/04/2020 av vmwaresweden

Skillnader mellan kontinuitet och återhämtning vid kriser samt hur VMware Horizon bistår vid båda

Under den rådande situation är det många verksamheter som upplever konsekvenserna av oförutsägbarhet. Många verksamheter ställer in event och möten samt uppmanar anställda att arbeta hemifrån. Det visar också vikten av att vara förberedd för det oförutsedda. I den andra bloggen i vår serie om kontinuitet i verksamheter (business continuity) tar vi upp skillnaderna mellan ”disaster […]

Publicerades den 17/04/2020 av vmwaresweden

Workspace ONE möjliggör kommunikation i olika tillstånd

I dessa tider konfronteras många organisationer med livets oförutsägbarhet. När man tvingas ställa in fysiska evenemang och möten, och låta medarbetare sköta sitt arbete på distans, får företagen nu ser hur deras beredskap för det oväntade verkligen ser ut. I det förra avsnittet av vår kontinuitetsbloggserie, identifierade vi skillnader mellan katastrofåterhämtning och verksamhetskontinuitet. I den här bloggen berättar […]

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy