På molnfri höjd är inga moln grå

Publicerades den 13/03/2020 by vmwaresweden

Vi tar en pratstund med Claes Sandahl, chef över VMwares Solution Engineers i Sverige, om silos inom IT-avdelningen, att lyckas med molnstrategi och varför ”varför” är så viktigt.

Många verksamheter har siktet inställt på Cloud First, varför är det problematiskt?

Det är inte strategin som är problemet. Att vilja gå ”all in” på cloud är helt ok. Problemen uppstår i hur verksamheter tar sig dit. De flesta verksamheter idag har ju mängder, eller åtminstone en hel del, legacy-system. Många av de går inte att flytta rakt av till molnet. De måste byggas om först. Det kanske skulle fungera om det var en eller ett par applikationer, men här finns också ett applikationsberoende, att en applikation är beroende av flera andra applikationer. Då måste de också byggas om. Det här är inte gjort i en handvändning. Jag har sett så många IT-avdelningar som kämpar och kämpar med detta, plöjer ner mängder av resurser, och till slut ändå tvingas ge upp.

VMware har lösningar där du kan ta hela applikationsstacken och lyfta upp den i molnet, oavsett vilken molnleverantör du använder. Du kan köra AWS, Azure, GCP eller någon annan av VMwares närmare 5000 utvalda molnleverantörer. Många kanske dessutom redan har en VMware-plattform idag. Med VMware Cloud Foundation kan de få en plattform som gör att de får samma säkerhet utan att behöva bygga om applikationerna.

Betyder det att man inte behöver bygga om applikationerna alls?

Det finns såklart ett värde i att bygga om applikationerna, men det kan man göra sen, i lugn och ro. Det viktigaste är ju att man kan realisera fördelarna med molnet. Dessa kan vara att man snabbt vill stänga ner ett datacenter, eller att komma åt olika typer av tjänster, som AI- eller dataanalystjänster som finns tillgängliga i en molnplattform. Genom att flytta allt till molnet kommer du åt fördelarna direkt, och kan sen i lugn och ro bygga om applikationerna efterhand.

Jag är inte så förtjust i begreppet Cloud First. Jag tycker det är bättre att kalla det Cloud Smart. Du ska använda publika moln när det ger störst värde, privata när det passar bäst, eller on-prem i den utsträckning du vill. Gärna en mix av allt, men också på ett sätt som gör att du får flexibilitet. Att du kan byta molnleverantör enkelt och smidigt, utan en massa trassel och kostnader, eller helt enkelt flytta fram och tillbaka från molnet på ett enkelt sätt. Men för att kunna göra det måste du ha vissa saker på plats – och det är många verksamheter och IT-avdelningar som inte har det.

Hur kommer det sig att IT-avdelningarna inte kommit längre i att anpassa sig efter dessa nya möjligheter?

Det kan vara lite av en kulturkrock. Inom många IT-avdelningar finns ett starkt silo-tänk. Nätverksgänget har satsat på sin leverantör, lagringsgänget kör på sin och så vidare. Mycket av verksamheten är organiserad utifrån hårdvara. För att ge en verksamhet den mest effektiva och bästa IT-miljön behöver alla titta upp ur sina silos och jobba tillsammans. Det är liksom ett nytt sätt att tänka, och ett nytt sätt att organisera sig.

Med VMwares lösningar kan vi till exempel virtualisera alla infrastrukturlager, så länge det finns CPU, minne m.m. Det gör att allt annat kan göras med mjukvara och du behöver inte vara bunden av en specifik hårdvaruleverantör. Det räcker med en standard x86-serverhårdvara. Det ställer den traditionella organisationen på huvudet, för det här sättet att jobba sträcker sig över flera silos; lagring, nätverk, säkerhet, drift, utveckling med mera. Då funkar det inte att sitta och krama sin del. Det ger i sig inget värde till verksamheten.

Är det då det blir så viktigt med varför?

Exakt. Många IT-avdelningar har fullt fokus på att bara hålla igång driften av sin IT-miljö, vilket gör att de tappar bort hur de kan skapa värde för verksamheten. De måste fråga sig varför de finns. Svaret är för de flesta verksamheter inte att drifta den befintliga IT-miljön. Det är att ta fram nya applikationer för kunder eller verksamheten, snabbare få ut nya produkter på marknaden eller bidra till att komma närmare kunder eller att skapa innovation. För att kunna göra det måste de lägga mindre tid på drift. Och det går relativt enkelt att göra. Genom att förändra infrastruktur-stacken från att vara hårdvarudefinierad till att bli mjukvarudefinierad, förenklar de också sin livscykelhantering. Har du gått över till en mjukvarudefinierad infrastruktur-stack kan du på ett helt annat sätt effektivisera och automatisera driften. Resultatet blir väldigt påtagligt – du frigör tid. Tid som du kan lägga på att hjälpa verksamheten uppnå sina mål. Det låter enkelt – och det bästa är – det är ganska enkelt!


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar: ,

Relaterade artiklar

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy