”Stå för mer än vinster” – att använda teknik i gott syfte 2020

Publicerades den 27/02/2020 by vmwaresweden

Integritetsbrott, omedvetna fördomar, valmanipulation och digitala klyftor. Tekniksektorn har varit arena för en rad mindre positiva fenomen under de senaste åren, vilket ledde till att 2018 benämndes som Techlash-året av Financial Times.

På ytan verkar inget ha förändrats sedan dess. I början av 2020 vägrade Facebook att både faktakolla politiska annonser och begränsa hur de kan riktas. 2019 lurade ett artificiell intelligens-program en företagsledare att föra över mer än en kvarts miljon dollar till ett konto som tillhör kriminella. I december publicerades en undersökning som visade att program för ansiktsigenkänning är mycket sämre på att identifiera färgade och asiatiska ansikten än västerländska.

Även om dessa exempel tyder på motsatsen, så finns det faktiskt en utbredd vilja inom teknikindustrin att, för att citera den globala integrationsstrategen Debra Ruh, ”stå för mer än vinster.” Hon menar att ”teknik är en kraftfull utjämnare för människor. Men att tekniken utvidgar den digitala klyftan så länge den inte är tillgänglig för alla eller utformad på ett inkluderande sätt.”

Som ledare för ett konsultföretag som hjälper globala varumärken att bli mer inkluderande är Ruh fokuserad på att bryta ner hinder för befolkningsgrupper som traditionellt har berövats vissa rättigheter, till exempel de med funktionsnedsättningar. Hennes tankar gäller dock även samhället i stort, och överensstämmer med vad VMware:s CEO Pat Gelsingers ord: ”Jag tror att vi har möjlighet att driva igenom positiva effekter i stor skala under det kommande decenniet, både som individer och genom att arbeta tillsammans som ett globalt samhälle.”

Både Gelsinger och Ruh hänvisar till begreppet ’tech for good’ (att använda teknik i gott syfte). Tanken är att teknik, som Xavier Gomez, medgrundare och operativ chef för maskininlärningsföretaget INVYO, säger ”kan omforma vårt samhälle till allas bästa. Företag som VMware prioriterar de sociala och miljömässiga effekterna av sina handlingar och utgör ett globalt exempel på hur vår framtid borde se ut.”

Det är inte bara tomma ord. VMware visar kontinuerligt ledarskap inom detta och har redan uppnått koldioxidneutralitet och därmed skapat en mall för hållbar och skalbar handling – och vi jobbar hårt med att öka allmänhetens förståelse för teknikens potentiella negativa påverkan om den lämnas därhän. För framväxandet av AI, maskininlärning och automatisering medför betydande etiska utmaningar, liksom potentiella förbättringar.

”Kapaciteten inom AI är extremt kraftfull och har potential att vara ett positivt, progressivt verktyg för att hjälpa till att skapa en hälsosam och hållbar framtid”, förklarar Ronald van Loon, expert inom datavetenskap. ”Men etik och ansvarsfull AI måste vara grundpelarna för teknologisk utveckling både nu och i framtiden. Det är vår skyldighet som företag, teknikförsäljare, domänexperter, datavetare och företagsledare att samarbeta mot detta förenande mål och vara förespråkare för etik och ansvarsfull AI för att hjälpa till att bygga en mer hållbar värld. VMwares åtagande att minska miljökraven i sin Blockchain-lösning är ett bra exempel på att detta fungerar i praktiken.”

Detta innebär att för att använda teknik i gott syfte måste det göras en medveten insats från alla inblandade – individer, stat och företag – för att agera ansvarsfullt. Som Dr Eaves säger: ”Det måste … anpassas till sammanhanget, så det som innefattar teknik i gott syfte anpassas till individ och organisation, samtidigt som alla intressenter involveras i dess utveckling.”

Antonio Grasso, rådgivare inom digital transformation, är övertygad om dess värde: ”Vi lever i en fascinerande tid där tekniken lyfter oss till att bli bättre människor – mer medvetna och ansvarsfulla personer. Teknik främjar dessa framsteg och stärker vår förmåga att bygga vår framtid genom innovation och nu måste vi göra förändringar för att göra denna innovation hållbar.”

För Joe Baguley, vice vd och CTO för VMware EMEA, betyder det självreglering. I en artikel om dataekonomi säger han: ”Affärsframgång kan inte längre bedömas enbart på tillväxt och lönsamhet – tillhörande påverkan på samhället och miljön måste också mätas och kontrolleras. Teknikbranschen måste hållas ansvarig… Det innebär att smarta teknikföretag måste börja tillämpa god bolagsstyrning och få ordning på torpet.”

Det kräver att branschen, enligt Baguley, ”Tänker annorlunda, agerar annorlunda och anknyter annorlunda.” Gör det och de potentiella resultaten är enorma. Som Spiros Margaris, riskkapitalist och grundare av Margaris Ventures, säger: ”Det måste vara vårt yttersta fokus för att driva teknikinnovation med en ”tech for good”-strategi i åtanke. Det ligger i vårt intresse att göra det möjligt för tekniken att ge mänskligheten en bättre framtid.”


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar:

Relaterade artiklar

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy