Intervju: ”Få saker att hända – och människor att hålla”

Publicerades den 06/12/2019 by vmwaresweden

Vi tog en kopp kaffe med VMwares relativt nya Sverigechef, Marie Berner Moberg, och passade på att ställa några frågor om hennes första tid på VMware, och om henne själv.

Berätta Marie, hur har din första tid på VMware varit?
Den har varit oerhört intensiv och rolig. Jag har lärt mig så mycket, och med risk för att det låter som att jag inte kunde så mycket tidigare, så måste jag säga att jag verkligen har utvecklat min förståelse för IT och digitalisering till en ny nivå under de senaste månaderna. Jag insåg snabbt att jag har börjat på VMware i en tid när det händer otroligt mycket i företaget och branschen. Men det lustiga är att alla mina kollegor säger att de kände precis samma sak när de började här…

Vad säger det om VMware?
Att VMware är duktiga på att ta till sig ny teknik och hantera den – att vi hela tiden är ett med samtiden och utvecklingen. Innovationen är verkligen satt i främsta rummet och anledningen till det måste vara vår företagskultur.

Hade du några fördomar om VMware?
Jag trodde att VMware var mer känt utanför IT-branschen. För mig, som har verkat i branschen i över tjugo år, har VMware alltid varit en ledstjärna. Jag trodde att alla hade samma bild. Men jag har märkt att allt för många beslutsfattare har ganska dålig koll på oss.

Varför är det så, tror du?
För att vi kommer från infrastrukturhållet. Och det är något vi måste jobba med – att få ut vår vision och vårt budskap till beslutsfattare. Det är ett tacksamt arbete! För så fort jag förklarar för beslutsfattare vad det är vi gör blir de ofta imponerade och kan snabbt se att vi i högsta grad är relevanta.

Vad tyckte du verkade vara det bästa med VMware innan du kom hit?
Jag tyckte VMware var det coolaste företaget i branschen. En möjliggörare av samarbete inom IT-ekosystemet. Tack vare VMware behöver företag inte välja en väg och välja bort de andra, de behöver bara välja en plattform för sin digitalisering. Det tyckte jag var coolt innan – och jag tycker det är ännu mer imponerande idag, efter att ha sett det på ännu närmare håll. Men vi behöver som sagt bli bättre på att kommunicera ut vårt unika erbjudande.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
Mitt motto är: Få saker att hända – och människor att hålla. Jag gillar att nå resultat, att skapa aktivitet som leder till framgång. Sedan är jag noga med att lära känna människorna runt omkring mig. Att se dem. Något jag har funderat på mycket det senaste är hur vi kan bli bättre på att samarbeta internt. VMware är relevanta för så många idag, men vi är trots allt en relativt liten organisation och därför behöver vi bli mästare i samarbete både internt och med våra partners.

Har VMware några spännande projekt på gång i Sverige?
Ja, vi har flera spännande projekt på gång och något som är extra spännande för oss i Sverige är att vi i januari kommer lansera VMware Cloud on AWS i Stockholm. Detta kommer ytterligare stärka bryggan mellan datacenter och molnet. Ett sätt att skapa trygghet, säkerhet – och närhet! Tack vare denna satsning kommer lagringen av data kunna ske i Sverige, men även närheten och arbete med latency blir allt viktigare för kunderna. Detta kommer vara intressant för flera verksamheter, inte minst för offentlig sektor som omfattas av hårdare lagar och regler när det gäller lagring och molnanvändning.

Vad efterfrågar kunderna?
Detta återgår lite till ett tidigare svar. Alltså en plattform som möjliggör digitalisering. Som möjliggör samexistens av all IT. Där våra kunder kan nyttja befintliga tekniker och applikationer, tillsammans med sådant de utvecklar nu – och sådant som kommer att bli realiteter i framtiden, som vi ännu inte vet vad det är.

Vad tar du med dig från årets VMworld?
Det som är vår nya storsatsning – en digital plattform baserad på Kubernetes, med vårt ramverk Tanzu. På den kommer våra kunder att kunna bygga, driva och hantera sina applikationer och programvaror på Kubernetes. Det är en plattform där utvecklare och IT-drift kan samexistera på allvar för första gången. En annan sak jag tar med mig är den inbyggda säkerheten – att kunna erbjuda applikationer oavsett var de körs och hur de ser ut – på ett säkert sätt.

Vad är nästa stora steg inom digitalisering?
Data kommer att fortsätta att växa – från att tidigare ha legat i datacenter, till att allt mer finnas i molnet och ute i edge. Nu handlar det om att hantera allt detta, vilket vår plattform möjliggör. Även antalet applikationer kommer öka. Faktum är att antalet appar har ökat från 52 miljoner år 2009 till 335 miljoner år 2019. Ökningen kommer fortsätta och år 2024 förväntas antalet vara uppe i 792 miljoner appar, något Pat Gelsinger pratade om under sin keynote på VMworld. Därför är Tanzu, som kommer hantera applikationslagret, ett väldigt välkommet tillskott.

Vad skulle du säga är VMwares roll som IT-ledare?
Jag läste nyligen en artikel om oss i Forbes, som verkligen satte fingret på vad för typ av företag VMware är – vi sägs vara i centrum av IT-universum. Artikeln tog upp många av våra specifika egenskaper, men centralt tema var VMwares förmåga att hela tiden känna vart vinden blåser. Att vi aldrig fastnar med befintliga kassakor, utan ständigt utvecklar vår verksamhet – både genom innovation och uppköp – för att ständigt vara aktuella. Det är extra kul och en stryka att höra det från någon som befinner sig utan för företaget. Det är viktigt att behålla markkontakten!

Tack Marie! Till sist vill vi bara att du svarar på fem snabba frågor om dig själv.
Okej, kör.

Skriva eller läsa?
Det blir svårt, men jag säger skriva. Jag har alltid varit en dagbokstjej.

Skid- eller solsemester?
Det blir solsemester.

Öppet kontorslandskap eller eget kontor?
Öppet kontorslandskap – alla dagar i veckan.

iPhone eller Android?
Android! Haha. Jag vet att jag går emot vad de flesta andra säger här, men jag gillar min Android.

Eftertänksamhet eller snabba beslut?
Snabba beslut – ibland för snabba – men då är det bara att gå tillbaka och ändra.


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar: , , , ,

Relaterade artiklar

Publicerades den 16/06/2020 av vmwaresweden

Sex åtgärder som CIOs kan utföra för att bemästra explosionen av appar

Alla verksamheter befinner sig mitt i en appexplosion. De präglas av hur snabbt de kan leverera moderniserade appar och tjänster som särskiljer företaget och förbättrar användarnas upplevelser. Faktum är att det förutspås att antalet appar som kommer vara skapat från 2019 och framtill 2023 kommer att bli fler än antalet som har tagits fram under de fyra […]

Publicerades den 28/08/2019 av vmwaresweden

Pressmeddelande: VMware lanserar Tanzu som hjälper kunder att bygga, köra och hantera programvara på Kubernetes

VMware lanserar nu VMware Tanzu, en ny portfölj som samlar produkter och tjänster för att transformera sättet verksamheter bygger, kör och hanterar programvara på Kubernetes. Här ingår också en förhandsvisning av Project Pacific, som kommer innebära att VMware vSphere transformeras till en plattform även för Kubernetes framöver. VMware Tanzu Mission Control, erbjuder också en enda […]

Publicerades den 14/11/2018 av vmwaresweden

Sälj som hantverk

En stor utmaning för många säljare är att de inte alltid förstår produkterna och tjänsterna som de själva säljer. Det blir för stort fokus på att sälja, och för lite fokus på visionen och vad de nya lösningarna faktiskt innebär för verksamheten och kunden. IT-branschen är en bransch där det händer mycket och där det […]

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy