Det nya mjukvarudefinierade datacentret sätter Porsche Informatik i förarsätet

Publicerades den 16/07/2019 by vmwaresweden
DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.

Elektriska drivsystem, delningsekonomin, uppkopplade bilar och autonom bilkörning: med tanke på dessa trender har fordonsindustrin inget annat val än att byta kurs. Porsche Informatik – Porsche Holdings mjukvarukontrollcenter – är navet kring vilket denna dynamik kretsar. Banbrytande lösningar för mobilitetens framtid går bara att bygga på en grund av människor som har de verktyg de behöver för att konstruera lösningar i världsklass. År 2018 ville Porsche Informatik stöpa om sin IT-infrastruktur i grunden med hjälp VMware, sin partner sedan lång tid tillbaka. Och nu? Målet är uppnått: den mjukvarudefinierade datacenterlösningen som VMware har ordnat och de produkter som körs i det har nu satt kundens IT-infrastruktur i förarsätet så att det ska gå att hantera de kommande utmaningarna.

Potentiella köpare kan inte konfigurera bilarna? Ett katastrofscenario
Porsche Informatik GmbH har sitt säte i Salzburg i Österrike och har format bilhandeln sedan 1960-talet. Företaget ingår i VW-koncernen, och man är vana vid att ställas inför många och varierade utmaningar. ”Varje ny händelse i bilbranschen är allt oftare sprungen ur digitala kunskaper, vilket sätter ännu större press på mjukvaruföretaget Porsche Informatik att leverera”, säger Peter Friedwagner, ansvarig för infrastruktur och gemensamma plattformar på Porsche Informatik, och beskriver den marknadssituation hans företag står inför. Interna rutiner behövde därför granskas, eftersom ledtiden för mjukvaruprodukter var för lång. Det fanns även utrymme att förbättra IT-resurserna som mjukvaruteknikerna på affärsenheterna hade till sitt förfogande. Och väntetiderna behövde kortas rejält för att öka stödet för lösningar som är i aktiv drift i 27 länder.

IT-säkerhet och tillgänglighet var en annan prioritet på dagordningen för Peter Friedwagners team. Målet var att Porsche Informatiks infrastruktur skulle uppfylla de högsta möjliga säkerhets- och tillgänglighetsstandarderna. Alla datacenteravbrott skulle kunna få allvarliga konsekvenser: Potentiella köpare skulle inte längre kunna konfigurera bilar, och leveransen av reservdelar skulle bromsas in helt. ”Om en kund vill lämna in sin bil på service och vi inte kan utföra jobbet på grund av att systemet är nere är det givetvis en katastrof”, menar Friedwagner och förklarar en annan effekt av systemavbrott.

Oslagbar integration tack vare VMwares lösningar
Porsche Informatik valde VMwares lösningar för det mjukvarudefinierade datacentret för att kunna hantera nya utmaningar. ”På lång sikt vill vi huvudsakligen minska komplexiteten. Och därför gör själva integrationsnivån VMwares lösningar helt oslagbara”, säger Friedwagner och förklarar tanken bakom de två företagens långa samarbete. ”Inget annat företag skulle kunna ge oss samma tekniska konkurrensfördel.” Och resultatet? Den nya plattformen, ett komplett mjukvarudefinierat datacenter från VMware med virtualiserade beräkningar, lagring, nätverk och molnautomatisering, var igång och hanterade de enskilda produkterna på bara fyra månader.

Innovativt brandväggskoncept som skyddar mot hackare
Tack vare sin geografiskt redundanta struktur garanterar det mjukvarudefinierade datacentret som installerades under VMwares projekt nu att beräkningsenheter är tillgängliga i Porsche Informatiks anläggningar i Salzburg och Wels. Samtidigt stävjer ett mer effektivt system som bygger på automatiserade processer en växande efterfrågan på nya mjukvarulösningar. VMwares lösningar för det mjukvarudefinierade datacentret var också rätt reaktion på cyberangrepp. Angrepp kostar företag i hela världen miljarder dollar om året, och trenden är stigande. ”Vi är en internationell företagsgrupp, så vi är ett högintressant mål för brottsliga hackers”, förklarar Lisa Siegensleitner, säkerhetsspecialist på Porsche Informatik. ”Det är anledningen till att det var så viktigt för oss att införa den innovativa brandväggen som ett led i VMware-projektet.” VMware har utvecklat en speciallösning mot laterala förflyttningar: att skadlig mjukvara förflyttar sig internt till andra system. Varje virtuell maskin har sin egen brandvägg för vilken individuella regler kan anges.

Genom att använda denna innovativa lösning ser Porsche Informatik dessutom till att Porsche Holding behåller sin ställning som Europas mest framgångsrika bilföretag i framtiden. VMware-projektet har skapat en bredare och snabbare grund för programbehållare som tjänst, artificiell intelligens, big data och den virtuella verkligheten.


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar: , , ,

Relaterade artiklar

Publicerades den 28/08/2018 av vmwaresweden

Pressmeddelande: Det senaste från VMworld i USA

Under VMworld i USA lanserar VMware nya och förbättrade lösningar för att hantera utmaningar med multi cloud-miljöer. Med hjälp av VMware Cloud Services kommer IT-, utvecklings- och säkerhetsteam kunna hantera kostnader, processer, säkerhet och regelefterlevnad i flera moln på ett bättre sätt. Alltfler företag har en multi cloud-miljö och enligt Forrester har 89 procent av […]

Publicerades den 05/09/2018 av vmwaresweden

Vad kan ett virtuellt molnnätverk göra för ditt företag?

Närverket som fick dig dit där du är idag är inte samma nätverk som kommer ta dig framåt fortsättningsvis. Nya kraftfulla applikationer har blivit stommen för företag inom alla branscher, och uppkomsten av banbrytande teknik, såsom IoT och edge computing, betyder att appar och data nu finns överallt – i datacentret, i molnet, i sensorer […]

Publicerades den 16/09/2019 av vmwaresweden

Informationssäkerhet räddar liv på Internationella Rödakorskommittén

Det pågår för närvarande 32 väpnade konflikter i världen, och antalet naturkatastrofer ökar snarare än minskar. Miljontals människor påverkas av dessa konflikter och kriser. En av de viktigaste uppgifterna för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) är därför att överbringa dem den hjälp de så brådskande behöver. Utöver det har den humanitära organisationen till uppgift att lindra mänskligt […]

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy