Tre tips kring innovationsförmåga och lärdomar från en ”jätte-start-up”

Publicerades den 10/10/2018

Ett stort mått av oförutsägbarhet och en mycket hög förändringstakt innebär idag att många verksamheter inte kan förvänta sig att få både hängslen och livrem på en ny idé innan de väljer att gå vidare med fullskalig utveckling och utrullning. Trots detta visar en ny rapport, som Cass Business School och VMware tagit fram, Innovating in the Exponential Economy, att många verksamheter fortfarande inte har förmåga att agera snabbt kring innovation.

Jag skulle dock vilja lyfta fram ett inspirerande exempel för att visa att det faktiskt går. Jag hämtar detta exempel från telekombranschen. Det är ju en sektor som förändrats enormt på mycket kort tid. Från att människor andäktigt väntade på 3- eller 4G, kräver nu användare ständig uppkoppling, till utmärkt kvalitet och helt utan fördröjning. Telekombranschen har ju också utsatts för stor konkurrens från andra aktörer. Affärsmodellerna har också skiftat kraftigt, från att ta betalt för kapacitet och dataöverföring, till att tjäna pengar på användarenheterna till att nu se innehållsleverantörerna ta en avsevärd del av kakan. På telekombolaget Telefonica har man vänt och vridit på detta flera varv. Och kommit fram till att de ska försöka agera som en snabbrörlig spänstig start-up, trots att företaget är en stor jätte med över 100 000 anställda. Karaktäristiskt för start-ups är att de börjar i liten skala, siktar högt, misslyckas snabbt och billigt, för att framför allt lära sig så mycket som möjligt. En intressant förhållningssätt, tycker jag. När de kan återkoppla snabbt gör det att hela verksamheten kan lära sig och kunskapen kan användas direkt i andra projekt. De projekt som överlever har då också större potential att faktiskt skapa seriös förändring och växa exponentiellt.

Så, hur har Telefonica då gått tillväga. Jo, de har:

  1. Skapat ett innovationsteam
    Detta kan ju verka självklart. Många innovationsgrupperingar är dock sammansatta som ett projekt, med deltagare från flera avdelningar, som också ska sköta sina ordinarie arbetsuppgifter. Genom att sätta ihop ett litet team som jobbar heltid får de större möjlighet att ägna sig åt nya idéer, men också att främja och sprida innovationsviljan i verksamheten.
  2. Spendera mindre, uppnå mer
    Istället för att plöja ner stora mängder pengar i några få projekt, som helt enkelt måste lyckas, väljer Telefonica att investera mindre, snabbt skrota det som inte flyger, men alltid ta tillvara erfarenheterna.
  3. Gör det du är bra på och få de bästa att göra resten
    Så måste de flesta start-ups agera. De kan inte bli bäst på allt, utan tar istället in eller hyr kompetens för övriga delar. Om du tillverkar bilar fokusera då på att göra bilarna bättre. Luras inte att gå in och utveckla teknikinfrastruktur eller logistiktjänster.

Smart, eller hur?! Och för er alla som vill skapa innovation för er verksamhet, så kan ju vi på VMware alltid hjälpa till på IT-sidan.

Per Gustafsson, Sverigechef på VMware


Kategori: Mobility

Taggar: , , ,

Relaterade artiklar

Publicerades den 16/11/2018 av vmwaresweden

Hur kan teknik främja välstånd både idag och i framtiden?

Om vi gör en historisk tillbakablick på befolkningstillväxten utifrån ett globalt perspektiv kan vi se en enorm ökning av befolkningen. Faktum är att från de senaste fem decennierna visar utvecklingen på en enorm tillväxt som vi aldrig hade kunnat förutsäga, vilket påverkas av faktorer som att medåldern skjutit i höjden och den förlängda livslängden vi […]

2 minut läs
Publicerades den 29/03/2019 av vmwaresweden

Vad du inte får missa på vFORUM i nästa vecka

VMwares vFORUM 2019 närmar sig med stormsteg och kommer att bjuda på en dag fylld med spännande möten, intressanta föredrag och stora idéer om framtidens teknik. På plats finns såklart vi, våra partners och kunder för att diskutera hur vi kan driva innovation med hjälp av den digitala transformationen. Här kommer lite hållpunkter från agendan […]

2 minut läs
Publicerades den 09/07/2019 av blogadmin

Innovativt införande av VMware-teknik i samband med OS

AV Rasmus Holtet Rüsz, SNR. Regi systemteknik, Japan, VMware KK När jag år 2005 anställdes av VMware som en av de första i Danmark, var jag inte medveten om den resa som väntade såväl rent mänskligt som professionellt. Min ingång till VMware, som då fortfarande var att betrakta som ett startup, blev i positionen som […]

5 minut läs

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

*

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy