Alla företag är teknikföretag

Publicerades den 15/10/2018 by vmwaresweden
DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.

Alla företag är idag teknikföretag – oavsett vilken bransch de verkar i. Big data och dataanalys driver affärer vilket gör att IT blir en kärnfråga i många organisationer. IT är inte längre bara viktigt för att hålla igång nödvändiga funktioner utan också för att integrera nya verktyg och tekniker, såsom dataanalys i hela organisationen.

IT, funktionerna och laggarna i bakgrunden

För 20 år sedan bestod IT främst av back office-automation av affärssystem och leveranskedjor samt uppgraderingar till Windows 95. Företag spenderade uppskattningsvis 300 miljarder USD för att datorer och applikationer skulle kunna hantera den så kallade millenniebuggen Y2K, för att undvika det som många trodde skulle leda till stort kaos hos banker, myndigheter och allmännyttan. IT-drivna samarbeten med den yttre världen var inte att tala om och email var en intern funktion på arbetsplatser.

Vi har inte bara överlevt Y2K utan också sett en stor utveckling av teknisk innovation under de senaste två årtiondena, främst tack vare distribuerade nätverk, bättre datakraft och framsteg inom IT-infrastruktur.

IT-avdelningarna har däremot inte varit lika disruptiva. Missförstå oss inte nu – IT, som funktion, har behövt hantera allt arbete kring den snabba assimileringen av teknik i organisationen och samtidigt balansera risker, utbildning, förändringar och investeringar. Med innovationer som AI, ML, IoT och blockkedjor som ökar gapet så har vi nu bråttom att hinna ikapp. För bara sex månader sedan var IoT alldeles nytt och nu är det istället AI som gäller.

Tekniken utvecklas i snabb takt och kreativiteten och entreprenörskapet som behövs för att identifiera hur tekniken kan användas behöver hinna ikapp. Det finns, med andra ord, lösningar som letar efter att hantera problemen.

CIO är förändringsagenten

Idag har de fyra superkrafterna – mobilen, molnet, IoT och AI – transformerat varje företag till ett teknikföretag. Företagens årsrapporter ser ut som traditionella IT-rapporter. För att ta ett exempel är det sensordriva ventilationssystemet hos en verkstad nu en IT-fråga. IT har också förändrat hela finansbranschen och handeln, där vi nu hittar kryptovalutor som förändrar hela köpprocessen.

Tekniken är idag bättre än vår förmåga att hantera den. På konsumentsidan finns mobiler, IoT, digitala hemassistenter och möjligheten att kontrollera ett helt hus med en smartphone för under 1000 USD. Trots att företagens IT har hamnat på efterkälken så finns stora möjligheter för de som har en vilja och passion för risktagande, snabb acceleration och att knuffa fram gränserna för innovation tillsammans med sina team.

Hela företagskulturer kommer att behöva anpassa sig för att vara det som kallas för digital first, och CIOer är i bäst position att driva denna utveckling. I den nya eran kommer inte bara IT-avdelningar vara agila. HR- och marknadsavdelningar och kundtjänst behöver också vara snabba med att anamma ny teknik och inom snar framtid kommer alltfler i organisationen att bli förändringsagenter.

Överlevnadsguide för CIOer

Det är ett stort uppdrag och det kommer inte att ske över en natt, men för den som är villig att ta djärva beslut trots en oviss framtid så finns mycket att hämta. Det så kallade tekniska generationsgapet existerar inte längre. Förr tog det år för tekniken att rullas ut – nu tar det bara några månader. Vi behöver ta risker, röra oss framåt utan att veta vilket resultat som väntar och samarbeta nära ledningsgrupper för att fortsätta göra framsteg. CIOer och deras team kommer att behöva driva denna förändring. En sak är däremot säker – det är en spännande framtid som väntar.


Kategori: Nyheter och höjdpunkter

Taggar: ,

Relaterade artiklar

Publicerades den 10/10/2018 av vmwaresweden

Tre tips kring innovationsförmåga och lärdomar från en ”jätte-start-up”

Ett stort mått av oförutsägbarhet och en mycket hög förändringstakt innebär idag att många verksamheter inte kan förvänta sig att få både hängslen och livrem på en ny idé innan de väljer att gå vidare med fullskalig utveckling och utrullning. Trots detta visar en ny rapport, som Cass Business School och VMware tagit fram, Innovating […]

Publicerades den 07/08/2020 av vmwaresweden

VMworld: ta del av den digitala upplevelsen med ditt nordiska team

Precis som med mycket annat så ställdes våra planer på kant i år. VMware har arrangerat sitt årliga evenemang VMworld i olika amerikanska och europeiska städer i över 15 år och hur gärna vi än vill träffas personligen på VMworld i Barcelona, så är det uppenbart att ett fysiskt evenemang inte är genomförbart i år. […]

Publicerades den 29/08/2018 av vmwaresweden

VMware och Telia: Så omvandlas telekomnätet med virtualisering och molnlösningar

Mobila och trådlösa tekniker har genomgått systematiska generationsuppdateringar de senaste tre decennierna. Nästa uppdatering – 5G – är inte bara en stegvis uppdatering från 4G, utan ett betydligt större steg framåt. 5G utlovar mer effektivitet, förbättrad säkerhet, lägre fördröjning, ökad nätkapacitet samt 10 eller 100 gånger snabbare dataanslutningar. Dessutom ger 5G trådlös teknik bättre konvergens […]

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy