VMware och Telia: Så omvandlas telekomnätet med virtualisering och molnlösningar

Publicerades den 29/08/2018
DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.

Mobila och trådlösa tekniker har genomgått systematiska generationsuppdateringar de senaste tre decennierna. Nästa uppdatering – 5G – är inte bara en stegvis uppdatering från 4G, utan ett betydligt större steg framåt. 5G utlovar mer effektivitet, förbättrad säkerhet, lägre fördröjning, ökad nätkapacitet samt 10 eller 100 gånger snabbare dataanslutningar. Dessutom ger 5G trådlös teknik bättre konvergens och trådlös infrastruktur, vilket gör att telekomoperatörer kan dra nytta av effektiviteten från hela sitt nätverk. Men innan alla kan dra nytta av fördelarna med 5G så måste telekomoperatörerna investera i en virtualiserad och molnbaserad infrastruktur. 5G kräver helt enkelt både en mjukvarudriven arkitektur och nätverksvirtualisering för att lyckas.

Vi på VMware ser 5G både som en stor möjlighet och utmaning för telekomoperatörerna att utnyttja tekniken för att med nya affärsmodeller återta sitt inflytande i ekonomin kännetecknad av moln. Samtidigt som nätverksvirtualisering är grunden för att leverera 5G kommer telekomoperatörerna behöva transformeras och ett nytt tillvägagångssätt för att leverera smidiga tjänster som möjliggör att dessa tjänster också kan förflyttas mellan både publika och privata moln.

En viktig del av 5G är det som kallas network slicing, vilket är en form av virtuell nätverksarkitektur med samma principer som bakom SDN och NFV i fasta nätverk. Detta innebär att telekomoperatörer kan dela och skala upp nätverket som tjänst och på efterfrågan. Detta kräver dock en mjukvarudefinierad infrastruktur som tillåter att flera virtuella nätverk skapas ovanpå en gemensam fysisk infrastruktur. Virtuella nätverk kan sedan anpassas för att tillgodose behoven hos applikationer, tjänster, enheter, kunder eller hos andra globala telekomoperatörer.

Öppnar upp för nya affärsmöjligheter
Tjänster som e-hälsa och kirurgi på distans, drönare och uppkopplade bilar kräver uppkoppling, men med väldigt olika nätverksegenskaper. Ny teknik, såsom virtualisering, programmerbara nätverk och network slicing, gör att nätverk kan anpassas och tillgodose behoven för varje applikation. På så sätt kan nya produkter och tjänster introduceras på marknaden, vilka också snabbt och enkelt kan anpassas och rullas ut.

VMware och Telia har gått ihop och skrivit en rapport: 5G-Ready NFV Infrastructure-Transformation Journey Towards Full Automation. Här skriver vi om egenskaperna bakom 5G och vilka krav som ställs på telekomoperatörerna för att stötta nya tjänster med en effektiv och prisvärd infrastruktur.

Vi tror helt klart att 5G kommer leda till omfattande förändringar eftersom det kommer skapa större och mer effektiva nätverk som erbjuder nya möjligheter för utvecklare och telekomoperatörer. 5G kan också leda till nya partnerskap och förändra konkurrensen inom branschen. Hybrida miljöer som utnyttjar det bästa från båda världarna – uppkoppling mot offentliga molnjättar, såsom AWS och IBM, och nätverksvirtualisering kan ligga till grund för helt nya konsument- och företagsapplikationer.


Kategori: Mobility

Taggar: , , ,

Relaterade artiklar

Publicerades den 28/08/2018 av vmwaresweden

Pressmeddelande: Det senaste från VMworld i USA

Under VMworld i USA lanserar VMware nya och förbättrade lösningar för att hantera utmaningar med multi cloud-miljöer. Med hjälp av VMware Cloud Services kommer IT-, utvecklings- och säkerhetsteam kunna hantera kostnader, processer, säkerhet och regelefterlevnad i flera moln på ett bättre sätt. Alltfler företag har en multi cloud-miljö och enligt Forrester har 89 procent av […]

3 minut läs
Publicerades den 16/09/2019 av vmwaresweden

Informationssäkerhet räddar liv på Internationella Rödakorskommittén

Det pågår för närvarande 32 väpnade konflikter i världen, och antalet naturkatastrofer ökar snarare än minskar. Miljontals människor påverkas av dessa konflikter och kriser. En av de viktigaste uppgifterna för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) är därför att överbringa dem den hjälp de så brådskande behöver. Utöver det har den humanitära organisationen till uppgift att lindra mänskligt […]

3 minut läs
Publicerades den 22/02/2019 av vmwaresweden

Pressmeddelande: Ericsson och VMware i globalt samarbete för att förenkla nätverksvirtualisering för CSP:er

Ericsson och VMware har ingått ett globalt partnerskap som kommer att förenkla implementering och drift av en kombination av Ericssons applikationer och VMwares vCloud NFV-plattform för CSP:er (Communication Service Providers). Avtalet befäster det nära samarbete de två företagen haft sedan 2012 och som gör det möjligt för CSP:er att snabbare kunna generera intäkter från nya […]

3 minut läs

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

*

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy