Vår möjlighet att använda teknik för en bättre värld

Publicerades den 19/02/2018
DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.

För ett tag sedan hade Pat Gelsinger möjligheten att delta i en debatt på Web Summit där man diskuterade teknikens framtid och om alla kommer dra nytta av ny innovation. Eftersom tekniken påverkar många aspekter av våra liv, så frågar sig många om tekniken kommer gynna alla eller om fördelarna med den tekniska innovationen endast kommer gynna ett lyckligt fåtal.

Pat har en djup passion för ämnet och tror starkt att svaret på denna fråga är ja, tekniken kommer gynna alla på vår planet. Faktum är att tekniken är neutral, den är varken god eller ond utan det handlar om hur vi tillämpar den på dagens problem. Sanningen är att det inte finns svar på allt och det finns inga enkla lösningar på de globala utmaningar som vi står inför. Men efter att ha jobbat med teknik i nästan fyra årtionden så är Pat väldigt hoppfull inför framtiden. Han tror att alla har möjligheten att vara en positiv kraft, både som enskilda individer och genom att arbeta tillsammans i en global gemenskap.

Tillämpa teknik på dagens och morgondagens problem

Främsta anledningen till Pats optimism är kombinationen av fyra supertekniker – mobilitet, moln, AI och IoT. Tillsammans kommer dessa ha en stor påverkan på livskvaliteten runtom i världen. Mobilitet ger kort sagt oöverträffad räckvidd, molnet har obegränsad kapacitet, AI kan analysera stora mängder data och ge oss ny kunskap och IoT förbinder den fysiska och digitala världen. Frågan är dock hur vi använder teknikerna för att ta itu med de största utmaningarna vi har.

Hälsa – risken för pandemi har varit ständigt närvarande i årtusenden, och idag skapar algoritmer genombrott inom medicin, förbättrar diagnoser och utformar behandlingsplaner som är effektivare än någonsin. Med framsteg inom telemedicin har vi möjlighet att ge medicinsk vård på distans till avlägsna delar av världen. Enligt Gates Foundation har vi nu det som krävs för att utrota malaria före år 2040.

Miljöproblem – IoT och lösningar för den smarta staden tacklar negativa miljöpåverkan från transport och bygghantering, samt ökar energieffektiviteten på platser där vi lever och arbetar. År 2050 kommer elbilar med nollutsläpp stå för uppskattningsvis 75 procent av den globala bilförsäljningen. Den tekniska innovationen kommer leda till nya strategier för hur vi hanterar vatten och avfall. IoT har också potential att låta oss spåra och ”lära känna” vår planets hälsa med större noggrannhet än någonsin tidigare.

Extremism – det finns inga enkla svar på denna fråga men Pat tror nyckeln är utbildning och jobbskapande. Tekniken kommer säkerligen att vara i centrum för skapandet av jobbtillfällen – en studie gjord av The Institute For the Future har beräknat att 85 procent av de jobb som kommer att finnas år 2030 inte har uppfunnits ännu. Pat anser att det är allas ansvar att öka investeringarna och tillgången till kompetensutbildningar för att säkerställa att denna tekniska evolution når alla.

Fattigdom – idag lever fortfarande runt 700 miljoner människor på mindre än 1,9 dollar per dag och där fattigdomen är som värst är till största delen på landsbygden. Tillgången till billiga mobiltelefoner ger många möjlighet att få tillgång till mikrolån, väderprognoser och information om bland annat djurhållning och växtodling.

Var och en av dessa utmaningar är oerhört komplexa och tekniken kommer inte kunna lösa alla våra problem, men den tekniska innovationen är minst sagt vårt mest kraftfulla verktyg.


Kategori: Uncategorized

Taggar:

Relaterade artiklar

Hittade inga liknande texter.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy