Digitaliseringen av arbetsplatsen drivs av anställda

Publicerades den 12/01/2018
DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.

I Sverige är anställda med tillgång till rätt IT-verktyg i jobbet nästan sju gånger mer benägna att se förbättringar i sin egen produktivitet. Det visar en undersökning som vi gjort tillsammans med Forbes Insights, som omfattar 2158 CIO:er och slutanvändare på företag i 16 länder (varav 1107 svarande i tio länder i EMEA, däribland Sverige).

IT-verktygen ökar produktiviteten

Utöver att anställda känner sig mer produktiva, är de dessutom nästan tre gånger mer benägna att påstå att applikationer har en stor betydelse för att skynda på beslutsfattandet, jämfört med anställda som saknar dessa IT-verktyg (82 respektive 30 procent).

Enligt rapporten har tillgången till IT-verktyg direkt påverkan på verksamheten. De flesta av alla CIO:er i EMEA tror också att intäkterna kan öka med fem procent över en treårsperiod om de anställda har tillgång till verktygen de efterfrågar.

Anställda driver digitaliseringen

Att digitala verktyg har stor betydelse för de anställda och även positiv inverkan på företaget rent allmänt, framkommer med andra ord tydligt i rapporten. Hur fungerar då digitaliseringen inom företagen? Detta varierar naturligtvis, men ett mönster som framträder i rapporten är att digitaliseringen drivs av de anställda. Det sker genom att de själva köper in applikationer som används i arbetet. Så mycket som en femtedel av företagsapplikationerna hos de undersökta företagen i EMEA har faktiskt installerats av den anställde själv.

Behövs ett kulturskifte

Det krävs ett kulturskifte för att göra den digitala transformationen mer framgångsrik. Viktiga faktorer är tillgång till applikationer för kunskapsdelning, projektledning och samarbete mellan kollegor. Utöver det behövs initiativ från medarbetarna och förtroende från ledningen för att skapa en företagskultur där digitaliseringen har en direkt påverkan på verksamheten.

Den stora förändringen på många företag är just att tekniken har flyttats till de anställda och därför spelar applikationer numera en viktig roll i deras arbetsdag. I arbetet med att skapa en digital arbetsplats med engagerade och produktiva medarbetare kommer företagens förmåga att informera sina anställda och att främja mobilitet vara helt avgörande. Detta måste alltid fungera och får inte vara beroende av var de anställda befinner sig eller vilken enhet de använder. Det är också helt nödvändigt om företagen verkligen ska kunna dra nytta av alla fördelar.

Vill du veta mer? Vår Sverigechef berättar mer om resultaten i en intervju med Telekom Idag som finns att läsa här.


Kategori: Nyheter

Taggar:

Relaterade artiklar

Hittade inga liknande texter.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu

Lägg till en kommentar

Your email address will not be published.

*

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy