Den nye «kontorideen» som slår rot i Norge gjør undere for brukerne

Publisert den 28/10/2019

Jobber du med IT eller bare er over gjennomsnittet interessert i teknologi har du sikkert hørt begrepet «DevOps» minst en gang. Men hva er det egentlig?

DevOps er en arbeidsmetode som skiller seg fra den tradisjonelle måten å utvikle IT-tjenester på. Før måtte utviklere jobbe i lang tid og forberede periodiske versjonsoppdateringer. Dette går flere og flere bort fra.

I Norge er Helse Nord en av VMwares kunder som tilnærmer seg denne arbeidsmodellen.

  • Det er en hurtigere måte å utvikle på. Google og Apple gjør hundrevis av små endringer i sine plattformer daglig. Vi har ikke behov for å gjøre så mange, men trenger likevel å gjøre flere og mindre endringer og sikre at tiden fra utvikling til det når sluttbrukeren er så kort som mulig. Det gir oss mulighet til å tilby kontinuerlig oppdateringer. Det er en ny måte å tenke på, og vi må tilpasse resten av organisasjonen til å samsvare med dette, sier Vegard Jørgensen, seniorrådgiver i Helse Nord IKT.

Nylig jobbet han med det store omfattende prosjektet å få hele Nord-Norges helsetjenester over i skyen, inkludert nærmere en halv million pasientjournaler. Med devops-tilnærming blir kontinuerlig forbedring av funksjoner, brukervennlighet og ikke minst feilretting den nye standarden.

Se for deg når man oppdaterte på datamaskinen på 1990-tallet en sjelden gang i blant, med hvor ofte du oppdaterer applikasjonene på smarttelefonen i dag. Sjansen er stor for at du kanskje har takket ja til å oppdatere dem automatisk. Får du i det hele tatt med deg at disse nå fornyer seg nesten hele tiden?

Årsaken til den nye arbeidsmetoden

For å få til dette er man avhengig av å jobbe annerledes.Innen IT har man ofte en avdeling som jobber med ren utvikling av tjenester og produkter, mens en annen avdeling har ansvaret for implementeringen av dem. Enten det er hos en kunde, eller i organisasjonen. Metoden handler om å integrere disse to avdelingene for utvikling (dev) og operasjoner (ops) med hverandre for å levere raskere resultater og kutte ned på unødvendig ressursbruk. En slik modell legger også tilrette for å tette sikkerhetshull i programvaren når det gjelder, og ikke flere måneder etterpå.

Begrepet er relativt nytt. I 2009 ble den første DevOpsDays-konferansen arrangert av utvikleren Patrick Debois i Ghent, Belgia. Inspirasjonen var et foredrag hos bildedelingsnettverket Flickr. «10+ Deploys per Day: Dev and Ops Cooperation at Flickr.» ifølge DevOps.com. Siden den gang har konferansen eksplodert i popularitet og ble for første gang avholdt i Oslo i 2016. I år ble konferansen avholdt i over 70 stater og land. I august i sommer avholdt universitetet Oslomet kurs i Devops, i følge Digi. Med andre ord er DevOps kommet for å bli.

«De fleste Fortune500-selskaper har allerede tatt i bruk DevOps-metodikken, fordi den er anerkjent som beste praksis i industrien. De største IT-selskapene leder an utviklingen av DeVOps for å optimalisere driften av skytjenester» i følge ordboken til VMware.


Kategori Business

Tags: , , , , , , ,

Les også

Publisert den 16/01/2019 av Marius

Utfordret norske IT-sjefer til å holde på norske verdier

Under et foredrag for toppledere i norsk IT-bransje oppfordret Silvija Seres til en mer kritisk holdning overfor den typiske Silicon Valley-tankegangen. Budskapet var klart: Utvikle tjenester for våre norske verdier. VMware Vtalks samlet i går et knippe toppledere innen norsk IT til et faglig treff på The Theif i Oslo. Der diskuterte de fellesnevnere og […]

2 minutt
Publisert den 28/02/2018 av blogsadmin

Helse Nord forklarer hvordan de bruker VMware

Teknologien fra VMware utgjør en viktig del av vår datasenterstrategi, sier Bjørn Tore Nikolaisen, leder for prosjektet Sentralt Kjøremiljø i Helse Nord IKT. De fleste av oss har et forhold til å bruke applikasjoner for ulike tjenester i samfunnet. Både på jobb og hjemme. Men før de i det hele tatt kan leveres til brukerne, […]

2 minutt
Publisert den 19/10/2018 av Marius

Helse Nords toppmoderne datasenter gir pasienter lett tilgang til journalene

Nærmere en halv million innbyggere i Nord-Norge kan nå lese pasientjournalen sin på nett. Det kan de takke Helse Nords splitter nye programvaredefinerte datasenter for. Men det er bare toppen av isfjellet. Jobber som før tok flere uker har nå blitt redusert til drøye halvtimen for Helse Nord IKT. De leverer alt av digitale tjenester […]

2 minutt

Comments

No comments yet

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy