Hvordan håndtere kompleksiteten av apper i en multiskyverden 

Publisert den 27/09/2019

Fordi ingen apper og plattformer kan tilby alle fordelene man trenger, ender bedrifter og organisasjoner i dag opp med et komplekst appmiljø. Dette skaper betydelige utfordringer. Her er noen tips til hvordan man kan oppnå bedre samspill og arbeidsflyt.

 

Når vi snakker om hvilken påvirkning teknologien har på organisasjonen, handler det som regel om plattformer og infrastruktur: intern, ekstern, sky, datasentre, nettverk, Edge. Og kanskje du måler verdi og effektivitet i verdien av kostnadsoptimalisering, fleksibilitet, hastighet til markedet, sikkerhet, overholdelse, kontroll og valg. Men med dette fokuset er det lett å glemme hva som faktisk driver beslutninger i dagens bedrifter – noe som inntil få år siden ingen andre enn IT-avdelingen tenkte på – apper.  

Alt forandret seg når vi, altså forbrukerne, begynte å bruke iPhone og App Store. Nå, bare noen få år senere og med appbutikker for alle operativsystemer, tenker bedriftene «app først». Men alle apper er jo ikke like, og verdien av hver enkelt app må måles i hvor viktig den er for bedriften.  

Hva er misjonskritisk, hva er forretningskritisk, og hva er rettet mot kunden? Det er denne prioriteringen av apper som til slutt gir grunnlaget for IT-beslutninger, enten det er en misjonskritisk app som må levere full sikkerhet uten at det går på bekostning av ytelsen, eller det er en tjeneste som er rettet mot kunden, og som må ha skalerbarheten til å håndtere store bruksvariasjoner uten konstant å bruke masse ressurser, for eksempel mobilhandelstilbudet til en forhandler. Typen app har også mye å si. Hvis du har en spesialtilpasset app som har vært en sentral del av forretningen i mange år, for eksempel et automatisert prissettingsverktøy for en logistikkbedrift, er det ikke bare å begynne å bruke en sky. Når tilgangen til data er så viktig, kan det være at den beste beslutningen er å beholde eksisterende miljø inntil videre.  

Alt dette er faktorer som påvirker kriteriene for valg av riktig plattform. Så når appene krever forskjellige operativsystemer og plattformer og ingen av plattformene kan tilby alle fordelene uten å koste en formue, blir utfordringen for mange organisasjoner at de ender opp med mange forskjellige infrastrukturer og plattformer med et komplekst appmiljø med mange forskjellige vertstjenester. Dessverre er mange av disse appene ikke i stand til å bevege seg enkelt mellom plattformer og forskjellige skyer for beste plassering og bruksområde. Respondentene i en nylig VMware-undersøkelse fremhevet noen betydelige utfordringer med denne situasjonen: integrering av eldre systemer (57 %) og det å forstå nye teknologier (54 %) var to av de største hindringene organisasjonene måtte overvinne for å få best ytelse ut av denne kombinasjonen av infrastrukturer. Men finnes det en enklere måte å håndtere dette kompliserte landskapet på?  

 

Levere en bedre opplevelse på flere plattformer 

Nøkkelen er å ha en tydelig strategi og en definert tilnærming. Tenk for eksempel på en forbrukerbank. Med fysiske filialer sammen med mobilapper og nettbanktjenester blir bankens infrastruktur i hovedsak en miks med intern eller privat cloud. Ettersom sikkerhet, lovgivningsmessig overholdelse og kontroll er så viktig, samtidig som slike systemer er uhåndterlige, er det vanligvis enklest å velge en godt utprøvd tilnærming. Men med nye aktører og heldigitale konkurrenter som bruker leverandører av offentlig cloud uten å ta hensyn til gamle systemer, må etablerte aktører finne en måte å reagere raskt på. Banker som Capital One og World Bank ruller ut offentlig cloud computing for utvikling og testing. Dette gir dem fordelene med fleksibilitet og skalerbarhet uten at de må gjøre store investeringer, samtidig som de kan eksperimentere med eller bruke apper som ikke støtter seg til eldre data.  

For eksempel kan sporing av bruken av blokkjede til å strømlinjeforme remburser kreve betydelige ressurser. Men ettersom det er en pilot, er banken kanskje mindre villig til å investere i et helprivat cloud-miljø. Utrulling av en offentlig cloud blir attraktivt, for den har den nødvendige infrastrukturen, piloten kan kjøres, og hvis den blir en suksess, kan de bestemme seg for å flytte appen over til et privat cloud-miljø. På denne måten har banken raskt kunnet utvikle, rulle ut og teste, og de har fått resultater de kan basere en beslutning på, slik at de potensielt kan lansere et nytt produkt i markedet. Hvis det ikke blir en suksess, har de ikke tapt noe på investeringer i permanente ressurser.  

Det at banknæringen har blitt mer åpen, gir også en ny mulighet for en klart definert tilnærming og strategi. Drevet av støtten til Open Banking-initiativet i Storbritannia og EUs betalingstjenestedirektiv (PSD2) er det flere finansinstitusjoner som gir tredjepartsutviklere API-tilgang for at de skal lage apper og tjenester som forbrukere og bedrifter kan bruke til å administrere økonomien sin på tvers av flere leverandører. Målet er å gi kundene større transparens og fleksibilitet for igjen å skape en bedre opplevelse. For banker og andre leverandører av finanstjenester innebærer dette at de må ha infrastruktur til enkelt å dele relevante data på en sikker måte – så igjen kan en kombinasjon av et privat og et offentlig cloud-miljø fremme utviklingen av tredjepartsapper uten at viktige data eller misjonskritiske tjenester utsettes for noen sikkerhetsrisiko eller manglende overholdelse.  

 

Administrere kompetansen og unngå siloer 

Men hva betyr dette for teknologiteamet i banken? For det første gir det muligheten til å få på plass team med bred kompetanse eller, noe som er mer sannsynlig, separate team med fokus på separate plattformer. For eksempel kan en offentlig cloud kan være fra AWS, noe som krever en annen type kompetanse enn for å drifte en privat cloud, som igjen kanskje ikke er relevant for teamet som administrerer den eldre infrastrukturen. IT-verdenen har lenge vært plaget av siloer av team som jobber med egen, selskapsintern teknologi, og hvis dette ikke holdes under kontroll, vil problemene forsterkes i takt med kravene til en multiplattforms infrastruktur. Hele poenget med å ha et multi-cloud-miljø, og med å på en sikker måte kunne flytte apper fra ett miljø til et annet avhengig av kravene på gjeldende tidspunkt, blir mye mer komplisert hvis siloformede team ikke klarer å samarbeide. 

Og disse kravene kommer bare til å øke. Flere og flere bedrifter setter fart i den digitale transformasjonen, og de møter utfordringen med å gjøre endringer i det uryddige appmiljøet for å oppfylle de digitale kravene uten å sette sikkerheten i fare. Det er allerede mange som benytter seg av multi-cloud-miljøer for å gjøre transformasjonen mulig. Den samme VMware-spørreundersøkelsen som ble nevnt tidligere, viste at 80 % av respondentene mente at en av fordelene med multi-cloud var større innovasjon. Og dette gir mening, for det å få det beste ut av flere typer miljøer høres akkurat ut som det de fleste bedrifter bør gjøre for å åpne opp for digitaliseringsmulighetene.  

 

Forstå hva du trenger å oppnå  

For at en multi-cloud-utrulling skal fungere, må bedriften forstå sine egne grunnleggende krav og ha hybrid cloud-infrastrukturen til å kjøre og administrere disse kravene i alle miljøer og på alle enheter. Miljøene som brukes, er egentlig bare det som gjør dette mulig, ikke målet i seg selv – det ligger hos appene.  

Men dette bør også være i konstant utvikling. I bedriftens digitale transformasjonsprosess må appmiljøet hele tiden evalueres og forbedres. Det er en kontinuerlig prosess å avgjøre hvilke apper som er overflødige, hvilke som må modifiseres, hvilke som kan bygges helt om til cloud-native-apper, og hvilke som må beholdes i eldre miljøer en stund til – alt dette samtidig som arbeidsbelastningen kan administreres og flyttes etter behov. Ved å følge denne fremgangsmåten og ved å samarbeide med partnere som har nødvendig erfaring og kompetanse til å levere infrastruktur som kan kjøre effektivt på forskjellige plattformer, kan en bedrift levere en effektiv app-først-tilnærming i mange forskjellige miljøer, og på den måten kan de digitale forretningsmålene drives fremover.  


Kategori Nyheter

Tags: , , , , ,

Les også

Publisert den 10/01/2020 av blogadmin

VMware Cloud on AWS – Snarveien til skyen

Av: Camilla Skallerup, VMC on AWS in the Nordics & Baltics Hybrid sky har lenge vært «den nye normalen», og vi ser nå at det utvidede datasenteret har tatt Norden med storm. I 2017 gikk VMware og AWS som kjent sammen om en felles skyløsning som gjør det enkelt å strekke arbeidsoppgaver ut i skyen. […]

3 minutt
Publisert den 04/10/2019 av Marius

Fem grunner til at skyen kan hjelpe IT-sjefer å gjennomføre innovasjon

Innovasjon er nøkkelen i business. Når foretak står overfor økte forventninger og utfordrende digitale konkurrenter, er de desperate etter innovasjon for å beskytte virksomhetene sine og legge til rette for fremtidig vekst. Men hvor ofte ser vi ikke at mange sliter med å sette innovasjonene sine ut i livet?   Av Richard Munro, direktør for […]

5 minutt
Publisert den 11/10/2019 av Marius

Programvaredefinert datasentermiljø driver internasjonal vekst for sveitsisk forsikringsgigant 

Oppkjøp er ikke bare en måte å vokse på, det kan også inspirere til andre endringer: Hva om oppkjøp kan skape grobunn for å revurdere hele tilnærmingen til forretningsdrift?  Helvetia er et av Sveits’ ledende forsikringsselskaper. Takket være 2014-oppkjøpet av rivalene Nationale Suisse ble virksomheten enda større, men et nytt problem oppsto: Hvordan smelter man fire […]

2 minutt

Comments

No comments yet

Add a comment

Your email address will not be published.

*

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy