Helse Nords toppmoderne datasenter gir pasienter lett tilgang til journalene

Publisert den 19/10/2018

Nærmere en halv million innbyggere i Nord-Norge kan nå lese pasientjournalen sin på nett. Det kan de takke Helse Nords splitter nye programvaredefinerte datasenter for. Men det er bare toppen av isfjellet.

Jobber som før tok flere uker har nå blitt redusert til drøye halvtimen for Helse Nord IKT. De leverer alt av digitale tjenester til de 11 forskjellige sykehusene og tre sykehusapoteker i Nord Norge og Svalbard. Geografisk sett er Helse Nord det største helseforetaket i landet.Deres digitale arbeid er nå publisert i en ny kundestudie av VMware.

Les hele den offisielle kundestudien om Helse Nord her

  • Vi ser nå av og til pasienter på sykesengen som leser sin egen journal på mobilen. Når legen returnerer til dem dagen etterpå, har de lest alle notatene hans, undersøkt sin egen diagnose og behandling, og er mye bedre informert, sier Vegard Jørgensen, seniorrådgiver i Helse Nord IKT.
Foto: Øystein Eugene Hermstad

Viktige applikasjoner og data

Helse Nords datasentere får alt det digitale til å gå rundt. Omlag 480.000 innbyggere benytter seg av deres tjenester. Alle pasientjournalene deres ligger i den nye infrastrukturen.

I tillegg kjører den nye infrastrukturen alle applikasjonene som 19.000 ansatte benytter seg av i sitt daglige arbeid. Blant annet epost, skiftplanlegging, ansattportal, regnskapssystemer og mer. Jørgensen anslår at de drifter mellom 800 og 1000 forskjellige tjenester tilsammen.

  • Sikkerhet har vært en del av planen siden dag én. Pasientdataen er nå trygg, sikker og samsvarer med nåværende reguleringer. Vi er nå en av de første i landet som lar pasienter få lett tilgang til egen helsedata gjennom en offentlig nettside.

Klar for neste steg

Ved å ta i bruk VMwares løsninger for å etablere et såkalt programvaredefinert datasenter.  Før i tiden var det å bygge ut datasentere og levere slike tjenester noe som kunne ta flere uker. Tidligere var Helse Nords infrastruktur delt inn i den gammeldagse trelagsmodellen: nettverking, lagring og databehandling.

Les flere kundestudier fra VMware her

Teknologi blir stadig viktigere innen helse. Snart vil den strekke seg langt utover det man kan se på skjermen. Såkalt IOT-teknologi lar viktige apparater kobles til nettet, hvor den kan overvåkes intelligent. Dette er en ny form for teknologi som vil få en drastisk økning i årene fremover.

  • Vi har allerede hjertemonitorer som rapporterer pasientenes hjerterytme rett inn i vår digitale infrastruktur. Vi ser at IOT med sensorer har et stort potensial og snakker allerede med ledende leverandører av dette. Men IOT vil også kreve mye ekstra kapasitet fra våre datasentere. Derfor er det fint å vite at vår nye digitale infrastruktur er klar for å møte framtiden, sier Jørgensen.

 


Kategori Nyheter

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Les også

Publisert den 28/02/2018 av blogsadmin

Helse Nord forklarer hvordan de bruker VMware

Teknologien fra VMware utgjør en viktig del av vår datasenterstrategi, sier Bjørn Tore Nikolaisen, leder for prosjektet Sentralt Kjøremiljø i Helse Nord IKT. De fleste av oss har et forhold til å bruke applikasjoner for ulike tjenester i samfunnet. Både på jobb og hjemme. Men før de i det hele tatt kan leveres til brukerne, […]

2 minutt
Publisert den 13/09/2018 av Marius

INFOGRAFIKK: Dette kan virtuelle skynettverk gjøre for bedriften

Nettverket som fikk deg dit du er i dag er ikke det samme nettverket som vil ta deg med inn i framtiden. Nye kraftige applikasjoner har blitt en del av kjernevirksomheten for bedrifter i alle bransjer. Oppblomstringen av banebrytende teknologi som IOT og Edge-computing, betyr at applikasjoner og data nå eksisterer og er tilgjengelige overalt. […]

1 minutt
Publisert den 16/01/2019 av Marius

Utfordret norske IT-sjefer til å holde på norske verdier

Under et foredrag for toppledere i norsk IT-bransje oppfordret Silvija Seres til en mer kritisk holdning overfor den typiske Silicon Valley-tankegangen. Budskapet var klart: Utvikle tjenester for våre norske verdier. VMware Vtalks samlet i går et knippe toppledere innen norsk IT til et faglig treff på The Theif i Oslo. Der diskuterte de fellesnevnere og […]

2 minutt

Comments

No comments yet

Add a comment

Your email address will not be published.

*

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy