Slik vil den tradisjonelle bilen forandres

Publisert den 23/07/2018
DISCLAIMER: Denne artikkelen er eldre enn ett år, og kan ikke være oppdatert med nyere hendelser eller nylig tilgjengelig informasjon.
Siden introduksjonen av servostyring og aircondition har bilindustrien lenge brukt ny teknologi for å tilfredsstille kundene. Når den helt nye IoT-teknologien gjør sin innmarsj er det for en gangs skyld andre selskaper enn bilprodusentene som driver frem utviklingen.
Skrevet av: Matthias Schorer, ledende forretningsutvikler for IOT i VMware.

Tilkoblede enheter (IoT) baner nå vei for helt nye funksjoner til den tradisjonelle bilen. Den tilkoblede og smarte bilen vil revolusjonere måten vi kjører på. Allerede bygges biler med kraftig maskinvare som har datakraft nok til å behandle 100 millioner linjer kode i sekundet. Det tilsvarer titalls gigabyte data i timen.

En av de største forandringene innen bilindustrien, går litt under radaren hos de fleste. Og det oppstår spenninger mellom de etablerte og en ny bølge bedrifter som tidligere sto utenfor bilindustrien. De spesialiserer seg innen programvare, komponenter og infrastruktur. Kampen om å vinne kundenes hjerter har bare så vidt begynt.

Tilkoblede biler kan samle enorme mengder data, optimalisere egen drift og vedlikehold. Komforten blir bedre for passasjerene ved bruk av sensorer, kameraer og internett. Det resulterer i kortere reisetider, når bilenes navigasjonssystemer blir matet med trafikk og væroppdateringer direkte. Bilistene vil snart oppleve skreddersydd kjøremodus, underholdning, ressurskontroll og automatisk parkering.

Tettere bånd med bilen

Når bileierne blir mer vant til slike opplevelser, vil de også bygge tettere bånd med leverandørene bak dem. For bilprodusentene gir dette store muligheter: IoT-sensorene som driver disse oppfinnelsene, kan måle brukernes engasjement, uten at passasjerene trenger gjøre noe som helst.

De kan skape et totalbilde av brukernes kognitive, følelsesmessige og fysiske reaksjoner i bilen, og etablere forhold til kundene på en måte som aldri før har vært mulig. Da blir bilsalg mer enn bare en aktivitet over disken. Det blir et forhold som utvikles og pleies over tid.

Produsentene kan også levere tjenester proaktivt. Med biler som konstant genererer data, kan man planlegge vedlikehold, oppdateringer og innkjøp av nye komponenter. Alt med svært liten innsats fra eieren.

Sjefen for Nissan oppsummerer bilindustriens store utfordringer slik: Millenniumsgenerasjonen er ikke like glad i bilen som foreldrene deres. Han mener de ønsker seg biler som er online og gir kreative opplevelser som kan deles med andre. Disse kundene er vant til å betjene seg selv, gjøre sine egne valg og research. For dem, er det gammeldags og unødvendig å eie bil.

Etter bilindustriens vekst i nesten 80 år, øker nå andelen av bildeling, mens bruken per innbygger reduseres. I delingsøkonomien, med tjenester som Airbnb, ser man også at bildeling utfordrer den tradisjonelle transportindustrien. Når byer overbelastes av biler, forventes bildelingen å ta seg opp hurtig det neste tiåret. Spesielt i de byene som nå strammer inn bilpolitikken.

Databasert bilfremtid

Bilens muligheter for å koble seg til omverdenen blir mer nødvendig enn noensinne. Det gjør det mulig for bilen å varmes opp på forhånd om morgenen. Den kan også be huset ditt slå på varmen før du kommer hjem om kvelden. Det er både miljøbevisst og hjelper deg spare penger.

Det er langt flere enn bare bilprodusentene som vil tjene på dette. Forsikringsselskaper kan for eksempel gi bilistene en modul i bilen, som gjør at de kan fakturere ut fra kjørte kilometere, i stedet for å benytte gammeldagse prognoser. Trådløse parkeringsbilletter blir også mulig. De kobler bilene og parkeringsplasser sammen, hever og senker bommene, og fakturerer automatisk.

Det er dataløsninger som vil drive frem forandringene de neste årene. Suksessen avgjøres av hvor godt bilene tilfredsstiller eiernes behov. Det blir viktig når én bil brukes av flere. Hele oppskriften på bilen er nå i endring. Enten vil de tradisjonelle bilprodusentene utvikle seg til det bedre, eller så vil de utrydde seg selv. Hvis de ikke møter brukernes behov, vil noen andre gjøre det. De nye teknologibedriftene står klare til å ta over.


Kategori Mobility

Tags:

Les også

Fant ingen relaterte innlegg

Comments

No comments yet

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy