IT in de gezondheidszorg: vaarwel silo’s. Hallo Software Defined Datacenter!

IT in de gezondheidszorg: vaarwel silo’s. Hallo Software Defined Datacenter!

Geplaatst op 09/06/2017 by vmwarenetherlands
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

De gezondheidszorg in Nederland zit midden in een digitale transformatie. De focus daarbij is dat patiënten op een zo’n adequaat mogelijke en vooral veilige manier zorg krijgen. Zorgverleners worden daarbij ondersteund door de mogelijkheden van IT en zouden zich geen zorgen hoeven te maken over de complexiteit die dit met zich meebrengt. Omdat deze digitale transformatie één van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidszorg is, organiseerde VMware Nederland onlangs de Healthcare Roundtable for IT. Een rondetafelsessie voor en door IT’ers uit de zorg.

Viktor van den Berg, technology officer bij PQR, nam deel aan deze sessie en beschrijft zijn visie op deze markt en de ontwikkelingen daarin.

Razendsnel veranderende wereld

De wereld waarin organisaties die in de gezondheidszorg actief zijn verandert razendsnel. Dat geldt in het bijzonder voor de technologie die ze kunnen (of soms moeten!) inzetten. Om alle veranderingen bij te houden zijn een duidelijke strategie, roadmap en vooral ook focus vereist. De beschikbaarheid van IT is immers soms letterlijk van levensbelang binnen de gezondheidszorg. Applicaties moeten 24×7 te benaderen en te gebruiken zijn, verstoringen moeten tot een minimum beperkt blijven. Potentiële problemen binnen de IT-omgeving dienen te worden opgespoord, nog voordat ze überhaupt plaatsvinden.

Ook de toenemende vraag naar opslagcapaciteit is een uitdaging voor veel ziekenhuizen. Omdat steeds meer systemen digitaal worden –  denk aan microscopen, instructiemateriaal, medische data vanuit het PACS en EPD – hebben zij te maken met een veelvoud aan digitale gegevens vergeleken met een aantal jaar geleden. Deze gegevens moeten snel beschikbaar zijn als een medewerker die nodig heeft.

Ook de beveiliging van de applicaties en data is belangrijk. Dit begint al bij het bepalen en reguleren welke medewerker toegang heeft tot welke gegevens. Data moet worden versleuteld en de netwerkinfrastructuur moet worden geoptimaliseerd en gemonitord. Het gebruik van basistechnologie zoals een perimeter firewall en antivirus volstaat al lang niet meer. Ook het interne netwerkverkeer dient zich te houden aan strenge beveiligingsregels.

Vernieuwende blik naar het datacenter

Elke IT’er in de gezondheidszorg krijgt in meer of mindere mate te maken met de uitdagingen van de digitale transformatie. Het eerste wat zij moeten doen om hiermee aan de slag te gaan, is met een frisse blik naar hun datacenter kijken. Het datacenter van de (nabije!) toekomst is namelijk gebouwd op basis van software-defined componenten. Er is een krachtige managementlaag die inzicht geeft in de status van de infrastructuur en applicaties. Deze laag omvat diverse automation-componenten die een groot deel van het ‘ouderwetse handwerk’ vervangen en optimaliseren.

Veel standaard beheerprocessen kunnen worden geautomatiseerd. De tijd die hierdoor vrijkomt kan IT inzetten voor innovatieve projecten zoals het ontwerpen van nieuwe roadmaps, het inrichten van testomgevingen of het testen van nieuwe technologie. Denk ook na hoe IT als business enabler kan functioneren binnen het ziekenhuis. IT is meer dan een kostenpost en dient als een onderscheidende factor gezien te worden.

Van silo’s naar intelligentie

Een traditioneel datacenter is vaak gefragmenteerd, waarbinnen verschillende silo’s bestaan, zoals compute, network, storage, backup en security. Er is een beperkte integratie tussen deze silo’s vanuit zowel technisch als organisatorisch perspectief. De schaalbaarheid van traditionele componenten is vaak beperkt, of moet in grote stappen. Om een traditioneel datacenter te beheren zijn vaak veel handmatige stappen vereist, wat lange doorlooptijden tot gevolg heeft. Hierdoor kan men niet snel reageren op vragen uit de organisatie.

Het Software Defined Datacenter lost deze problemen op en biedt tegelijk nieuwe mogelijkheden. Een Software Defined Datacenter maakt gebruik van commodity hardware, waarbinnen de intelligentie vanuit de software wordt gehaald. Software-defined-componenten bieden de mogelijkheid horizontaal te schalen in kleine stapjes, waardoor je precies kunt aanschaffen wat je nodig hebt. Beheerprocessen worden automatisch georkestreerd waardoor IT-services vanuit een self-service portal kunnen worden uitgerold wat resulteert in kortere doorlooptijden.

Door gebruik te maken van het Software Defined Datacenter binnen de gezondheidszorg is IT beter in staat te reageren op vragen vanuit de organisatie. Voordelen daarvan zijn: een verdere standaardisatie, minder complexiteit, hogere beschikbaarheid, horizontale schaling, automation & self-service, monitoring & proactief beheer. Hierdoor kan de IT-organisatie transformeren van infrastructuur provider, naar een echte business enabler.

VMware en het Software-Defined Datacenter

VMware biedt volledige invulling aan het Software Defined Datacenter met vSphere, vSAN en NSX; met daarbovenop de vRealize-managementlaag.  Daarnaast biedt VMware met vRealize Automation en vRealize Orchestrator een krachtige oplossing die een self-service portal realiseert van waaruit virtuele machines en de bijbehorende applicaties worden aangeboden en uitgerold. De oplossing is makkelijk uitbreidbaar en integreert met een breed scala aan infrastructuur oplossingen. Een software-defined infrastructuur biedt een schaalbare oplossing van compute, network en storage. Dit betekent dat de capaciteit van de omgeving kan worden aangepast al naar gelang de vraag uit de organisatie. Benodigde beschikbaarheid van gegevens kan per applicatie worden bepaald door gebruik te maken van Storage Policy Based Management. Software-defined networking op basis van VMware NSX geeft je de mogelijkheid microsegmentatie toe te passen. Dit zorgt voor een significant veiligere omgeving van de infrastructuur.

De beschikbaarheid van de infrastructuur en applicaties wordt mede bepaald door het inzicht dat de IT-organisatie heeft in de aanwezige infrastructuur componenten en applicaties. Door een holistisch overzicht te creëren van de aanwezige applicaties en de relaties met andere applicaties en de infrastructuur, kan de IT-organisatie proactief inspelen op problemen die de kop opsteken. VMware’s vRealize Operations Manager biedt verschillende dashboards en integratie-opties met verschillende applicaties zoals Exchange, EPIC en Sharepoint.

Hallo Software Defined Datacenter!

Zoals u heeft kunnen lezen biedt het Software Defined Datacenter (SDDC) u oplossingen waar u wat mee kunt in de tijd van digitale transformatie. Door gebruik te maken van software-defined componenten en slimme management oplossingen bent u in staat snel te reageren op vragen uit uw organisatie. Wilt u weten wat het SDDC u kan bieden? Ik kom graag met u in gesprek, schroom niet om mij een bericht te sturen via e-mail of twitter.

Ga samen met PQR naar VMworld

Van 11 tot en met 14 september vindt VMworld Europe 2017 plaats in Barcelona. Ook PQR is daar aanwezig. Omdat het een perfect platform is om alles te weten te komen over de nieuwste ontwikkelingen bij VMware en SDDC in het algemeen. VMworld is bovendien een waardevolle plaats om te netwerken met vakgenoten en thought leaders.

PQR reist met een select gezelschap af naar VMworld Europe in Barcelona. Heeft u interesse om hier samen met PQR naar toe te gaan? Kijk hier voor meer informatie en vraag uw PQR-contactpersoon naar de mogelijkheden.


Categorie: Nieuws

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geplaatst op 21/07/2017 door vmwarenetherlands

I AM…all about transforming security

  Van 11 tot en met 14 september 2017 staat het zonovergoten Barcelona in teken van VMworld 2017 Europe. Vier dagen, tot de nok toe gevuld met technologische innovaties. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom staat ook dit jaar de content catalog ruim op tijd online. Transformeren van uw security Eerder vertelden we […]

Geplaatst op 23/07/2017 door vmwarenetherlands

I AM…all about integrating public clouds

  De content catalog staat inmiddels live, dus het is hoog tijd om de voorbereiding te starten en hier alvast wat aanraders in te omcirkelen. Eerder gaven we al suggesties voor programmaonderdelen over het transformeren van security, over het digitaliseren van de workspace en het moderniseren van datacenters. In deze blog enkele interessante programmaonderdelen over […]

Geplaatst op 22/07/2017 door vmwarenetherlands

I AM…all about modernizing data centers

  VMworld 2017 Europe komt steeds dichterbij. Van 11 tot en met 14 september staat de Fira Gran Via van Barcelona volledig in het teken van technologische innovaties. Over ruim anderhalve maand is het al zover, snel naar de content catalog dus voor een selectie van de meest interessante programmaonderdelen! Eerder hebben we al suggesties […]

Reacties zijn gesloten

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy