Mobility in de zorg

Geplaatst op 26/06/2017
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

De gezondheidszorg in Nederland zit midden in een digitale transformatie. De focus ligt hierbij op een zo’n adequaat mogelijke en vooral veilige manier zorg bieden aan de patiënt. Eén van de grootste uitdagingen: hoe kun je zorgverleners ondersteunen met de mogelijkheden van IT, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de complexiteit die dit met zich meebrengt?

Onlangs organiseerde VMware Nederland de Healthcare Roundtable for IT. Een rondetafelsessie voor en door IT’ers uit de zorg. Eerder publiceerden we al met welke inzichten Viktor van den Berg, technology officer bij PQR, deze rondetafelsessie verlaten had. Nu is het woord aan Joris Adriaanse, Business Mobility Consultant bij Fondo. Hieronder zijn bijdrage:

“Voor iedereen was de overstap van pen en papier naar een digitaal systeem een logische stap. Het rondlopen met een klapper met handgeschreven aantekeningen geeft te veel vertraging in een systeem en geeft de nodige menselijke fouten. Met de komst van de COW (Computer on Wheels) werd dat al beter. Door het invoeren (of scannen) van gegevens werden deze met minder fouten vrijwel direct verwerkt in bijvoorbeeld het digitale patiëntendossier. Een Computer on Wheels is vaak niets meer dan een PC of laptop op een karretje, meegesleurd door de betreffende verpleegkundige. Naast de hoge aanschafkosten is het wel een mobiele oplossing maar niet echt flexibel. Met de focus op mobility kunnen we deze ervaring voor iedereen prettiger, goedkoper en veilig maken.

Artsen en medewerkers

Het klinkt misschien als toekomstmuziek; vanaf iedere locatie en vanaf ieder device, veilige toegang tot applicaties die nodig zijn om zorg te verlenen. Maar dat is het niet, dankzij de VMware Digital Clinical Workspace. Dit is onder andere geïmplementeerd bij het Universitair Medisch Centrum van Basel. Door het combineren van de technologieën Airwatch, Identity Manager en Horizon zijn deze scenario’s volledig naar wens in te richten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een arts die thuis bij het ontbijt alvast de eerste patiënt door kan nemen? Vervolgens kan hij op het werk direct aan de slag, en heeft op ieder device toegang tot zijn bestanden en applicaties. Dit allemaal conform de regels informatieveiligheid, en bijvoorbeeld NEN7510. Ook voor wereldwijde organisaties, zoals het Rode Kruis, is dit een goede oplossing gebleken.

Patiënten

Voor de patiënt zijn er mogelijkheden te over. Een goed voorbeeld is te vinden in het Westfriesgasthuis; daar kunnen de patiënten via de iPad tv kijken, videobellen met het thuisfront, informatie opvragen over hun behandeling, maar ook spelletjes spelen. Door de bedside tv’s te vervangen door iPads is deze dienstverlening flexibeler geworden en goedkoper. Als een patiënt ontslagen wordt, wist de schoonmaak de iPad en zorgt dat deze weer beschikbaar is voor de volgende patiënt.

Als de cliënt naar huis gaat, kan hij een iPad meekrijgen van het ziekenhuis, samen met bijvoorbeeld een digitale bloeddrukmeter. In plaats van dat de patiënt op diverse momenten langs dient te komen, of afhankelijk is van thuiszorg om dit te doen, kan hij zelf de digitale bloeddrukmeter gebruiken. Deze staat in verbinding met de iPad, die weer op een veilige manier is verbonden met het elektronisch patiëntendossier. Hierdoor hoeft de patiënt niet meer op gezette tijden langs te komen voor controle, maar zal er een seintje worden gegeven vanuit het patiëntendossier als er een waarde wordt gemeten die buiten de gewenste waarde komt. Hierdoor kunnen meer patiënten behandeld worden in dezelfde tijd.

Systeembeheerder en Information Security

Ook de ondersteunende diensten rondom IT worden ontlast door een gemanagede mobility-oplossing. Door programma’s te gebruiken zoals Apple DEP en VPP hoeft de IT-afdeling niets meer te doen bij het uitleveren van een mobiel device. Dankzij automatische koppelingen met Airwatch, afgedwongen beleid en vooraf aangeschafte apps, hoeft de gebruiker niets meer te doen dan het device aan te zetten, zijn gebruikersnaam en wachtwoord van het bedrijf in te voeren en klaar.

Zaken zoals het kunnen wissen op afstand bij mobiele apparaten bij verlies of end-to-end encryptie in een volledig traceerbare informatieketen zijn zaken die standaard ingeregeld zijn binnen de Workspace ONE-oplossing van VMware.

De toekomst: Virtual Reality

Maar als we alles al overal kunnen? Waar gaan we dan naar toe? Via Airwatch en Workspace ONE kunnen we ook content beheren voor Augmented en Virtual Reality. Denk hierbij aan oplossingen als Google Glass of de Microsoft Hololens. Verpleegkundigen en ondersteunend personeel zouden via een Google Glass bijvoorbeeld informatie kunnen zien over de gegevens van de patiënt, denk hierbij aan patiëntinformatie of dieetwensen. Of door nieuwe apps te ontwikkelen waar bijvoorbeeld het resultaat van een MRI-scan weergegeven wordt in een app op de Hololens. Dit zou betekenen dat artsen in ‘near real time’ het lichaam van de patiënt kunnen bekijken in 3D. Voor studiedoeleinden zijn hiervoor al diverse mogelijkheden met de Hololens. Ook Philips heeft een virtuele ervaring om toekomstige patiënten voor te bereiden op bijvoorbeeld een MRI.

Deze virtual reality toekomst en innovaties komen samen op VMworld 2017 Europe. Daardoor is het voor ons ook de uitgelezen kans om ons te verdiepen in de nieuwste mogelijkheden en te sparren met de pioniers van de digitale werkplek!”

Meer weten?

Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld VMware Horizon in de gezondheidszorg? Lees dan de Customer Case over de Ziekenhuisgroep Twente. Wilt u ook naar VMworld 2017 Europe in Barcelona? Registreer voor 30 juni en ontvang 200 euro korting, een gratis VMworld-shirt en maak kans op een VMware-zomerpakket.

 

 

 


Categorie: Business, Cloud, Mobility, Security

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geen berichten gevonden.

Reacties

Nog geen reacties

Voeg een opmerking toe

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy