Word niet als Uber, Jitka Beukenkamp

Wees vooral eens niet als Uber – Jitka Beukenkamp

Geplaatst op 17/05/2017
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

 

Onlangs verscheen van Jitka Beukenkamp, enterprise manager Nederland bij VMware, het volgende artikel in de Boardroom IT, een bijlage van het Financieel Dagblad. Gemist? Lees hem dan hier.

Wees vooral eens niet als Uber

Het barst van de tips om als Uber te zijn, het voorbeeld van Airbnb te volgen, de nieuwe Netflix te worden, want anders: you snooze you lose. Maar in veel wat ik hoor en lees over transformeren en innoveren, wordt voorbijgegaan aan de realiteit. Uber of Airbnb zijn heus niet ineens opgestaan. Net als dat Rome niet in een dag is gebouwd, geldt dat evengoed voor de disruptors van de markt.

Hoe ontstaan deze nieuwe partijen dan en waarom maken juist zij impact? Naar mijn idee is het een kwestie van twintig keer opnieuw beginnen. Iedere stap brengt het idee een stukje verder. En zo is er op een bepaald moment een bedrijf gebouwd dat het heel anders aanpakt dan de rest. Maar moet dat het hoogste doel zijn? Natuurlijk, u wilt niet dat uw bedrijf stagneert of, nog erger, overbodig wordt. Meegaan met de tijd en relevant blijven moet voor ieder bedrijf top of mind zijn.

Maar wat daarvoor nodig is, ligt niet in koste wat kost de markt op zijn kop zetten. Uw bedrijf hoeft niet de nieuwe Uber te worden. Het gaat erom dat u met eigen partners en de bundeling van ieders ideeën, succes weet te creëren. Het kader om dat succes te bereiken, is dat ieder bedrijf zich heel bewust moet zijn van het eigen bestaansrecht. Wat heb ik te bieden? Waar wil ik me op toeleggen? Dat hoeft overigens geen solo-exercitie te zijn. Sla vooral de handen ineen met anderen en dan specifiek met de unusual suspects.

Steeds meer bedrijven gaan onderlinge samenwerkingen aan met de minder voor de hand liggende partners. En blijken daar heel succesvol mee. Ik zie bijvoorbeeld dat IT-leveranciers hun krachten bundelen met aanbieders van IoT-oplossingen, en dat leidt vervolgens weer tot heel nieuwe diensten.

Als ik dat op mijn eigen bedrijf toepas, dan denk ik dat we bedrijven helpen bij de digitale transformatie. Dat doen we door te zorgen dat onze producten toepasbaar zijn op iedere verandering. Maar dat kunnen we niet alleen. We hebben system integrators nodig, waar we de inrichting van de architectuur kunnen neerleggen. Onmisbaar ook zijn onze services-partners, en bijvoorbeeld bedrijven als SAP die de applicaties toereikend maken. Als het gaat om IoT-oplossingen zijn we aan de slag met de overheid, zoals met Rijkswaterstaat. Beetje gechargeerd, zijn zij niet van de IT en wij geen kennisdrager van hun data, maar door de bundeling van onze kennis kunnen we hele mooie oplossingen bedenken. Dan is er niet langer sprake van een klantrelatie, maar van een echte samenwerking. Voor mij ligt de kern van transformeren er niet in dat een bedrijf op zichzelf staand succesvol is, maar juist samen met anderen. Dat verzekert een bedrijf van vooruitgang en brengt het een stap verder in deze snel veranderende toekomst.


Categorie: Business

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geen berichten gevonden.

Reacties

Nog geen reacties

Voeg een opmerking toe

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy